Snježana Zovko za Jabuka.tv: “Hercegovina obiluje vrsnim glazbenicima”

Simfonijski orkestar Mostar sljedeći tjedan otvara novu koncertnu sezonu.

Koncert pod nazivom “S Mendelssohnom u susret geniju” održat će se u ponedjeljak 16. rujna u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače s početkom u 20 sati.

Tim povodom portal Jabuka.tv razgovarao je sa Snježanom Zovko, ravnateljicom Simfonijskoga orkestra Mostar.

Simfonijski orkestar Mostar otvara novu koncertnu sezonu u ponedjeljak, 16. rujna. Možete li nam predstaviti program koncerta, izvođače, te otkriti i tko je genij u nazivu koncerta ?

S velikim zadovoljstvom mogu najaviti otvaranje nove koncertne sezone veličanstvenim koncertom “S Mendelssohnom u susret geniju”. Genij je dakako Beethoven, čiju će 250. obljetnicu rođenja proslavljati sljedeće godine svi orkestri diljem svijeta koji na svom repertoaru imaju djela klasične glazbe.

Stoga smo i program koncerta koncipirali:

Mendelssohn: Hebridi, uvertira
Mendelssohn: Koncert za violinu i orkestar u e-molu
Beethoven: Simfonija br. 7 u A-duru
Solist na violini je Sho Akamatsu, japansko-hrvatski umjetnik iz Zagreba
Dirigent: Igor Tatarević iz Zagreba

Koncert će se održati u velikoj dvorani u Kosači u ponedjeljak, 16. rujna 2019. s početkom u 20:00 sati. Ulaznica je 15 KM, no studentima i školarcima, svim nastavnicima i umirovljenicima, ulaz je besplatan.

Koncert je na rasporedu u ponedjeljak 16. rujna u 20 sati u HD hercega Stjepana Kosače

Što ste spremili za publiku u novoj sezoni od ove jeseni, što će se naći na repertoaru?

Za sve ljubitelje pop-balada pripremamo pravu poslasticu: “JesenjA Big Band baladA”.

Uočili ste da se u naslovu krije ime velike švedske pop-grupe (ABBA). Aranžmane 26 pjesama potpisuje maestro Tatarević, koji će za klavirom ravnati velikim revijskim orkestrom i pratećim vokalima, ca. 50 glazbenika. Solistice su: Ivana Duvnjak-Zagreb i Anđela Bukovac-Mostar.

Spektakl namjeravamo održati na Trgu ispred Kosače 14. listopada 2019., jer vjerujemo da će nas i Bog podržati da pod zvijezdama uživamo u Miholjskom ljetu i divnoj glazbi i mnogo pozitivnih vibracija prenesemo na sve poklonike svjetski poznatih i priznatih pop-glazbenika.

Koje biste koncerte, osim navedenih, posebice istaknuli kao ključne u ovoj sezoni?

Uz ova dva navedena, planiramo sredinom studenog održati u suradnji s don Draganom Filipovićem i Pro Musicom koncert u Vukovaru; početkom prosinca Adventski koncert u suradnji s don Ivanom Marčićem i župnim zborom Benedikt. U siječnju 2020. slijedi sad već tradicionalni Novogodišnji koncert, u travnju Koncert starogradskih pjesama s Hankom Paldum. U svibnju imamo gostovanje u Srbiji, sviramo na otvarenju Guarneri festivala u Banji Koviljači.

Dana 25. svibnja veliki koncert u čast Beethovenu na kojem ćemo izvesti Koncert “Emperor” za klavir i orkestar i “Eroicu”- Simfoniju br. 3. Solist na klaviru je Petar Klasan iz Zagreba.

Lipanj smo rezervirali za mlade:

  • 1. lipnja Koncert u parku u Ljubuškom, gdje naš orkestar prati prvonagrađene mlade glazbenike iz Ljubuškog
  • 8. lipnja tradicionalni Koncert mladih talenata u Mostaru na Trgu ispred Kosače.

Primjetno je da Simfonijski orkestar Mostar dobro surađuje s lokalnom zajednicom, a i s kolegama s Glazbenog odsjeka PMF-a nastojite ostvariti sto prisniji odnos. Imate li u planu i ove sezone neki koncert sa studentima glazbe?

Naravno, u veljači 2020. namjeravamo u Crkvi sv. Petra i Pavla u suradnji s prof. Katjom Krolo-Šarac i Zborom FPMOZ-a održati svečani koncert u spomen na pobijene franjevce u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Naglašavate nerijetko kako Simfonijski orkestar Mostar promovira u prvom redu domaće glazbenike kao soliste. Vrijedi li to pravilo i za dirigente?

Prirodno je da promoviramo domaće talentirane glazbenike, no nastojimo svima koji izraze želju muzicirati s nama omogućiti solistički koncert. Hercegovina obiluje vrsnim glazbenicima i svi oni zaslužuju našu pozornost, kao i glazbenici iz zemalja u okruženju. Prisjetimo se samo veličanstvenog koncerta “Pasión” s prof. Jovanom Bogosavljevićem, virtuozom na violini iz Niša i Ivanom Petričevićem, gitaristom iz Kölna.

Maestro Igor Tatarević iz Zagreba je naš šef dirigent, no samo u posljednje dvije godine surađivali smo s nekoliko dirigenata iz BiH i RH, ali i ostalih europskih gradova. Spomenimo samo neka imena: Damir Bunoza iz Mostara, Dario Vučić iz Sarajeva, Darjana Blaće-Šojat, Robert Homen i Domeniko Briški iz Zagreba, Giuseppe Terza iz Beča.

Za kraj se dotaknimo još malo koncerta s kojim otvarate sezonu. Na promotivnim materijalima piše da je cijena ulaznice 15 KM. No, osigurali ste i veliki broj besplatnih ulaznica?

Hvala Vam na upitu: Upravo ovim koncertom u ponedjeljak želimo privući najmlađe, darujući im besplatan ulaz, da u pratnji svojih roditelja provedu 70-ak minuta slušajući glazbu koja se može čuti samo u velikim europskim gradovima, a koju izvode samo ugledni orkestri. Uz najmlađe, darujemo besplatan ulaz i svim školarcima, nastavnicima, studentima i umirovljenicima.

Platon je naglašavao da je vrlo bitno kakva je glazba poželjna za slušanje rekavši: “Što je bolja glazba, to je bolja i država u kojoj se ta glazba sluša”.

Naše otvaranje sezone želimo započeti koncertom kao darom velikom broju naših sugrađana s mišlju da ima dovoljan broj i onih koji će kupovinom ulaznice odati priznanje našem zalaganju da Mostar bude s razlogom ponosan na svoj simfonijski orkestar, instituciju s tradicijom dugom više od 60 godina, zaključila Zovko u razgovoru za portal Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv | Luka Šurkalović)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.