Snažan porast uvoza: Rastu li u BiH investicije?

U prvih pet mjeseci ove godine porast uvoza u Bosni i Hercegovini u postotcima je gotovo identičan porastu izvoza. U razdoblju siječanj-svibanj 2018. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti 4,7 milijardi KM, što je za 10,9 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, dok je uvoz iznosio 7,6 mlrd KM, te je povećan za 9,6 posto, piše Indikator.ba.

Ovo je različito od trendova prethodnih godina kada je izvoz prednjačio u odnosu na uvoz. Znači li ovakav razvoj znači da je došlo do rasta investicija u BiH?

Porast domaće tražnje evidentan je kroz podatak da je u prvom tromjesečju 2018. godine u BiH ušlo 382.849 tona robe, što je čak za 46,2 posto više u usporedbi s prvim tromjesečjem 2017.

Iako Agencija za statistiku BiH još nije objavila BDP za prvo tomjesečje ove godine, neki podaci govore da je ekonomski rast iz prethodnih kvartala nastavljen i na početku ove godine.

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi u svojoj analizi za prvo tomjesečje 2018. da povećanje uvoza kapitalnih dobara od više od 15%, porast kredita nefinancijskim poduzećima od 7,6%, te povećanje proizvodnje i uvoza građevinskog materijala ukazuju na moguće povećanje investicija.

Iako zbog političkih blokada još uvijek nisu otvoreni radovi na novim dionicama Koridora Vc ( trenutno se radi na mostu Svilaj i kod Zenice), u građevinarstvu se događaju pozitivni pomaci.

Podaci Agencije za statistiku BiH, pokazuju da je nakon dužeg razdoblja negativnih trendova, građevinarstvo u BiH krenulo u 2018. godini s rastom.

U prvom tromjesečju ove godine zabilježena je stopa rasta od 1,7 posto u odnosu na isto tomjesečje prethodne godine, nakon što su sva tromjesečja u 2017. godini bili negativni. Iako bilježe skroman rast od 0,3 posto građevinski radovi u niskogradnji u prvom tromjesečju ove godine ušli su u pozitivan teritorij nakon dugogogodišnjeg razdoblja negativnog rasta.

Između ostalog, ohrabrujuće je da nakon dugogodišnjih odgađanja počela gradnja ceste Stolac-Neum.

Svjetska banka i MMF predviđaju BiH u ovoj godini rast od 3,2 posto, što je bolje od procijenjenih 3 posto u 2017. godini. Ove svjetske institucije prognozirale su da će se efekti povećanja trošarina i otvorenih infrastrukturnih radova na bazi toga osjetnije vidjeti tek u 2019. godini.

Austrijska Erste grupa u nedavnoj prognozi navela je da očekuje povećanje stope rasta BDP-a u BiH na 3,2 posto u ovoj godini uz potporu stabilne privatne potrošnje i potencijalnog ubrzanja investicijske aktivnosti.

-Gledajući unaprijed, privatna potrošnja zadržat će svoju robusnu snagu, uz potporu povećanja plaća, poboljšanje uvjeta tržišta rada, stabilnih priljeva novčanih sredstava, stabilne stope inflacije i jačeg prihoda od turizma, navela je Erste banka.

Banka dodaje da bi na strani financiranja, strane direktne investicije trebale ojačati u srednjoročnom razdoblju, krećući se iznad 2% BDP-a, zbog čvrste ekonomske uspješnosti, niskih troškova rada i nastavka poboljšanja poslovne klime.

U tijeku su i veoma skupi energetski projekti, kao što su TE Ugljevik 3, HE Ulog i HE Mrsovo, ali Erste navodi da je oprezan u pogledu brzine provedbe tih projekata.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.