Smrtonosni tornado iza sebe ostavio pustoš, Biden proglasio veliku katastrofu

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je proglasio stanje velike katastrofe u Kentuckyju nakon niza smrtonosnih tornada koji su pogodili tu saveznu državu u petak, rekao je dužnosnik administracije, a riječ je o odluci koja otvara put za dodatnu saveznu pomoć.

Donošenje takve odluke u nedjelju je službeno zatražio guverner Kentuckyja Andy Beshear. Biden je primio zahtjev i odobrio ga u nedjelju navečer, rekao je dužnosnik administracije.

Guverner je ocijenio da su tornada bila najrazornija u povijesti države navevši da su srušene čak i najčvršće zgrade. Jedan vrtlog prešao je 365 kilometara terena, gotovo cijeli Kentucky, rekao je Beshear.

Spasilačke službe u Kentuckyju u nedjelju su pretraživale ruševine u potrazi za preživjelima, a vlasti se boje da je poginulo više od stotinu ljudi te upozoravaju da su male nade da će se pronaći još preživjelih nakon razornih tornada koji su odnijeli živote u najmanje pet država.

Najveću je štetu pretrpio gradić Mayfield na jugozapadu Kentuckyja, u kojemu živi 10 tisuća ljudi, i gdje su kuće sravnjene sa zemljom ili su ostale bez krovova, iščupana su golema stabla te prometni znakovi, a srušene su i tvornica svijeća te vatrogasna i policijska stanica.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.