Smrtnost pacijenata od koronavirusa u SKB Mostar najmanja u BiH

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica na sastanku s voditeljicom covid bolnice SKB Mostar Svjetlanom Grgić razgovarali su o situaciji u zdravstvu na području HNŽ-a.

Herceg i Opsenica izrazili su zahvalu svim djelatnicima covid bolnice na nesebičnim naporima koje već dvije godine ulažu u borbi s pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet.

Naglasili su kako resorno ministarstvo i Vlada prepoznaju trud medicinskih djelatnika, te poduzimaju aktivnosti usmjerene na poboljšanje uvjeta za rad u zdravstvu. U tom kontekstu istaknuli su izdvajanje značajnih proračunskih sredstava za bolnice i domove zdravlja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Podsjetili su kako je kroz rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvojeno 4 milijuna maraka koji će biti transferirani bolničkim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u za liječenje covid oboljelih pacijenata.

Foto: Vlada HNŽ

Grgić je istaknula kako je u covid-bolnici trenutno smješteno 89 bolesnika od kojih je pet na invazivnoj i pet na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Naglasila je kako je dobna struktura hospitaliziranih izmijenjena u odnosu na prošlu godinu. Naime, lani su bolesnici bili uglavnom starije životne dobi, dok su ove godine to bolesnici srednje životne dobi.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom kako je, zahvaljujući predanom radu medicinskog osoblja i suvremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB Mostar najmanja u Bosni i Hercegovini.

Također, kazala je kako imunizacija nije na zadovoljavajućoj razini, te je iznova pozivala građane da se, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera poput nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i održavanja minimalne distance od dva metra, cijepe kako bi zaštitili sebe i druge, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.