Smrtnost od covida-19 pala za 95%

Broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 pao je za 95 posto od početka godine, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši ipak da virus nije nestao.

Kako navodi WHO, virus neće tako skoro nestati i zemlje cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama izvan hitnih situacija, kao što su posljedice koje osjećaju osobe zaražene takozvanim dugim covidom.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a, dodao je da svaka deseta infekcija ima simptome dugog covida, što znači da bi stotine milijuna ljudi mogle trebati dugotrajno liječenje.

Ipak, optimizam crpimo u neprestanom padu broja prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s covidom koji su pali za 95 posto od početka ove godine, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

No, u nekoliko zemalja virus se ponovno širi i u zadnja četiri tjedna umrlo je 14.000 ljudi, rekao je.

Po njegovim riječima, kao što pokazuje pojava soja XBB.1.16, virus i dalje mutira i još je sposoban uzrokovati novi val zaraze i smrt.

Maria Van Kerkhove, zadužena za borbu s covidom u WHO-u, rekla je da soj XBB i njegove podvarijante sada prevladavaju na svjetskoj razini.

Čelnik WHO-a je ponovno je istaknuo da njegova organizacija ne gubi nadu da će proglasiti kraj javnozdravstvenog hitnog stanja zbog covida-19.

Iduća kvartalna sjednica WHO-a o toj temi treba se održati u svibnju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.