Smjerovi novca iz Federacije: Mostarskom Sveučilištu samo “mrvice”

Prije nešto više od mjesec dana, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti potpisalo je ugovore o (su)financiranju programa i projekta sa osam javnih visokoškolskih i znanstvenih institucija s ukupnim proračunom od 1.280.000 KM.

Posebno indikativna stvar koja se nameće sama po sebi jesu kriteriji i način raspodjele novca, s obzirom na to da javni poziv za dodjelu sredstava nije objavljen, već je takvo što odrađeno izravno kroz raspodjelu, onako kako je istoimeno Ministarstvo smatralo.

Ti kriteriji, pošto službeni nisu nikada ni objavljeni, mogu se iščitati iz zadnje stavke priopćenja koje je navedeno Ministarstvo objavilo na službenoj web stranici, a ono glasi:

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke / znanosti je u Proračunu za ovu godinu osiguralo i sredstva za financiranje znanstvenoistraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata, uzimajući u obzir sveukupni značaj i razvojne prioritete Federacije BiH u različitim znanstvenim oblastima.

Ako već ne postoje jasni i definirani kriteriji raspodjele novca federalnih poreznih obveznika, postavlja se pitanje što predstavlja sveukupni značaj i koji su to razvojni prioriteti Federacije BiH u znanstvenim oblastima?

I ovaj put, najviše novca usmjereno je u  Univerzitet u Sarajevu koji pohađa oko 30.000 studenata i koje je dobilo preko 40% ukupnih sredstava koja su predviđena.

Sveučilište u Mostaru, drugo po brojnosti javno sveučilište (14.715 studenata) i jedina visokoškolska ustanova u BiH na hrvatskom jeziku, dobilo je i ovaj put “mrvice” jer su, primjerice, Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, Univerzitet u Zenici i Univerzitet u Bihaću, koji skupa broje približno 13.000 studenata dobili sveukupno 384. 000 KM, za razliku od mostarskoga koje je dobilo dva puta manje sredstava (176.000 KM).

S obzirom na navedene podatke, koji su objavljeni na službenim stranicama FMON-a, vidljivo je kako se uskraćivanjem financijske potpore na očit način želi financijski obezglaviti trenutno jedino sveučilište u Bosni i Hercegovini koje ima konture europskih standarda, jer jedino ispunjava europske kriterije i priznato je u zemljama EU, što je jasno vidljivo iz procesa dobivanja međunarodne akreditacije, navodi Hrvatski medijski servis.

Federalna ministrica Elvira Dilberović, vlastitim matematikama koje su očito poznate samo njoj, beskompromisno uskraćuje potporu jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi, koja je međunarodno priznata i jedina relevantna u europskim domenama i dajući jasno na znanje da su nacionalni, etnički i jezični kriteriji zapravo jedini koji postoje.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • To sto vam nedaju novac je jedna prica. Ali, koliki je prihod sveucilista godisnje? Ja uplacujem 5 tisuca maraka godisnje za 3 studenta. I godinama tako. Je li netko rekao stani, pa mnogo je to. Imat cete neki popust…pa kako vas nije sram Boga i ljudi vise? 15ak miliona svake godine i malo vam? A svako trece predavanje ili vjezbe dodete. Pola godine godisnjeg odmora imate.. stidite se ” gospodo profesori”. Nekad je i ucitelj bio pojam. A vi ste danas obrazovanje sveli na nista. Osim vasih placa. Ispricavam se onoj manjini istinskih profesora.

 • Sveučilištu ne treba ni jedna marka s obzirom kako se odnose prema studentima pojedini profesori (ako ih se može tako nazvati). Toliko omalovažavanja i nerazumijevanja nema nigdje.(POSEBNO EKONOMIJA)

  • De majketi Maje prihvati se knjige i nemoj zugati na profesore da ucis nebi ti smetali nego gledas američke filmove i njihove studose pa mislis da je dovoljno upisati fax nista ne radit samo partijati i sve Ce doci od sebe i da ces postati neko i nesto e nece triba i ucit 80 posto studenata u Mostaru nece uspit u zivotu bas zbog takvog pristupa uvijek na kraju postanu konobari 😂😂😂

 • Gospodja Dilberovic,rodjena Cemalovic,skolovala se u Dubrovniku,bila udata za hrvata,ludila za hrvatskim deckima,sada izigrava veliku muslimanku.

  2
  1
 • Dali se neko upita ,kako je roditeljima i studentima ?
  Kako imat novac za studij ,Inino ne konobari jer želi ali moraprezivjet ,nisu svi imućni ima studenata i gladni..
  Promislite vi koji imate kako?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.