Smiješno i neutemeljeno: Ambasada SAD-a reagirala na tvrdnje o ćevabdžinici

Na hitnoj sjednici Skupštine Županije Sarajevo o kvaliteti zraka u Županiji Sarajevo, član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u ovoj županiji Plamenko Tais prezentirao je informaciju o kvaliteti zraka.

Tais se osvrnuo na podatke o zagađenosti zraka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kazavši da je “mjesto postavljanja analizatora američke ambasade veoma upitno zbog jednoga značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice”.

Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu s našim standardima, naveo je Tais, što je izazvalo mnogo reakcija u Skupštini ŽS, ali i među građanima Sarajeva, posebno na društvenim mrežama.

Na ovakve tvrdnje Taisa N1 je zatražio komentar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ovo je smiješna i znanstveno neutemeljena optužba. Čak i ako laički promatramo “dobre i umjerene” rezultate mjerenja kvalitete zraka u danima kada su okolni restorani otvoreni, kao i “opasne” razine zagađenosti u razdobljima kada su restorani zatvoreni, logičan zaključak se sam nameće. Brojni stručnjaci za praćenje kvalitete zraka pri Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) pregledali su lokaciju na kojoj je postavljena oprema za praćenje kvalitete zraka u Ambasadi SAD i ona je u skladu sa strogim smjernicama EPA, opisanim u Code of Federal Regulations, što se tiče visine na kojoj je postavljen monitor, protoka zraka oko njega, udaljenosti od ceste i drugih izvora zagađenja, naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Koristeći podatke o smjeru vjetru koje je dostavio Federalni hidrometeorološki zavod, EPA stručnjaci izračunali su da će dominantni smjer vjetra nositi emisije iz restorana u suprotnom smjeru od kompleksa ambasade SAD-a.

U mjesecu studenom, primjerice, vjetar je nosio emisije iz restorana prema monitoru manje od 10 posto vremena. Znanstvenici iz EPA-e procjenjuju da će spomenuti restoran vrlo malo doprinijeti postotku koncentracija PM 2.5. Osim toga, uzimajući u obzir udaljenost, emisije čestica iz restorana do monitora bi se najvjerojatnije raspršile, stoji u odgovoru.

Kako navode, uređaj kojim se prati kvaliteta zraka je MetOne BAM 1020. Ova sofisticirana oprema koristi se u američkim ambasadama i konzulatima širom svijeta, a istu tehnologiju koristi i Federalni hidrometeorološki zavod i Zavod za javno zdravstvo Županije Sarajevo za njihova mjerenja PM 10.

Za razliku od lokalnih monitora, monitor u Ambasadi SAD mjeri razinu sitnih čestica (PM2.5) i objavljuje podatke o njima. To su jako sitne čestice koje prodiru duboko u respiratorni sustav i imaju ozbiljne posljedice po zdravlje. Mjerenja PM10 uključuju mjerenja PM2.5, kao i mjerenja većih čestica, tzv. grube frakcije (čestice 2.5 do 10 mikrometara). Zato na očitanje monitora za PM10 utječu i izvori velikih čestica, poput prašine, stoji u odgovoru Ambasade SAD za N1.

Uzrok zagađenja zraka u Sarajevu – ćevabdžinica?!

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Ovo sam vec kom ali mi taj kom NISTE OBJAVILI.pa evo opet cu s nadom da ce biti objevljen?Nikad u svojim kom ne vrijedjam nikoga i to mi uopce nije namjera,a ako se netko nadje u tomu,nisam kriv,jer i tada izrazavam.samo svoje misljenje-ovo je nesto najtuznije i najsmjesnije sto sam ikad u zivou procitao a procitao sam-cevabdzinica zagadila zrak u seher Sar!Pod hitno teba provjeriti da ju ne drzi koji Hrvat ili Srbin,inace ce GLUPI Ameri uvesti sanlice i reci da zele potrovati Balidzane!Koja je ovo glupa tvrdnja da bi ovo ttebalo postaviti na glavnu raspravu UN-a 😀😀😀😀😀J.b. ih glupi Americki otac!

    2
    1
    • Nisi uopće pročitao tekst. Ne tvrde u američkom veleposlanstvu da je ćevabdžinica uzrok zagađenja , nego iz županijskog “stručnog” povjerenstva osporavaju mjerenja koja provodi US Embassy a koja po tom povjerenstvu imaju previsoke vrijednosti zbog blizine same ćevabdžinice. U svakom slučaju ovo je tragikomedija

  • Za..”voma obrazovanog ,pismenog i stovanog Alex-zar ti medjede mislis da sam ja nepismen?!Moj duboki naklon tebi takvom pismenom,nek nas HVALA DRAGOM BOGU IMA I TAKVIH!Sigurno si i fakultetski obrazovan u Sirokom Medjugorju Travniku a mozda si i u Zg zavrsio-la koji privatni fakultet?Jbg ja ovce i krave cuvo a i nije bilo u moje vrijeme tako “voma”puno tih obrazovnih ustanova!Moje iskreno izvinjenje i veliko stovanje!

  • Čujem da su “Željo” i “Hodžić” prodali svoje koncesije “poznatom širokobriješkom poduzetniku” i zastupniku. Sada će taj sve da “poje(b)(d)e po sarajstanskoj mahali.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.