Smartphone tržište u 2021.: Uređaji niže kategorije imat će podršku za 5G – Jabuka.tv

Smartphone tržište u 2021.: Uređaji niže kategorije imat će podršku za 5G

Niti pandemija prošle godine nije uspjela zaustaviti napredak na mobilnom tržištu te su, uz manja zakašnjenja, mobilne kompanije uspjele predstaviti svoje top-modele.

Qualcomm je početkom prosinca predstavio i posljednju generaciju svog najjačeg mobilnog čipseta (Snapdragon 888) koja će pokretati većinu ovogodišnjih top-modela tako da se prošlogodišnji epidemiološki problemi ne bi trebali osjetiti na mobilnom tržištu pri predstavljanju novih modela.

Što sve možemo očekivati u ovoj godini, kakve nove modele i tehnologije, objavili su na stranici Android Authority, prenosi Zimo.co.

Cjenovno prihvatljivi savitljivi telefoni

Potražnja za telefonima sa savitljivim ekranima i dalje nije velika te su mnogima oni i dalje preskupi. Novi su modeli sve kvalitetniji i izdržljiviji, a osim daljnjeg napretka tehnologije možemo očekivati predstavljanje jeftinijih modela. Naravno, jeftiniji ne znači i jeftin te analitičari pretpostavljaju kako će cijena takvih modela iznositi između 800 i 1.200 dolara. Uređaji s tom cijenom neće imati najjači hardver, već možemo očekivati procesor i hardver srednje kategorije.

Podrška za 5G

Mobilna mreža nove generacije dostupna je u sve većem broju zemalja te već ove godine možemo očekivati velik broj telefona koji će imati podršku za 5G. To se ne odnosi samo na najjače modele, već taj trend očekujemo i među telefonima srednje i niže kategorije koji će također imati podršku za 5G. Qualcomm je tako prije nekoliko dana predstavio čipset Snapdragon 480 zahvaljujući kojem će i jeftiniji modeli (u cjenovnom rangu između 150 i 250 dolara) imati 5G.

Ekrani veće frekvencije osvježavanja

Jedan od većih ovogodišnjih trendova na mobilnom tržištu su ekrani veće frekvencije osvježavanja od 90, 120 ili 144 Hz. S takvim je ekranima surfanje brže i fluidnije, pogotovo tijekom skrolanja stranica/društvenih mreža i igranja videoigara. Vjerujemo kako će ekrani s većom frekvencijom osvježavanja postati standard u 2021., komentirali su na stranici Android Authority.

Kamere ispod ekrana

ZTE je prva kompanija koja je predstavila smartphone s kamerom skrivenom ispod ekrana. Dakle, nema notcha ili rupice u zaslonu, već je kamera nevidljiva. Recenzije telefona kažu da se na kvaliteti takvih kamera još treba raditi, no može se očekivati da će tijekom 2021. kamere skrivene ispod ekrana postati sve prisutnije na tržištu.

Snimanje 8K videozapisa

Opcija snimanja 8K videozapisa već je dostupna na nekim telefonima najveće kategorije, a kako sve više čipsetova podržava snimanje 8K videa, može se očekivati da će brojni modeli predstavljeni ove godine također imati tu mogućnost.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.