Smanjena prosječna dužina trajanja rješavanja predmeta u tužiteljstvima Federacije BiH

U organizaciji i uz podršku USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH i VSTV Projekt “Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sistemu kaznenog pravosuđa u BiH” održan je kolegij glavnih tužitelja u Federaciji BiH na temu smanjenja prosječne dužine trajanja rješavanja predmeta u tužiteljstvima Federacije BiH.

Tužiteljstva u Federaciji BiH (FBiH) imaju velike šanse da do kraja ove godine ostvare postavljeni cilj da skrate prosječnu dužinu trajanja rješavanja predmeta, zaključak je Kolegija glavnih tužitelja Federacije BiH koji se 25. i 26. lipnja 2018. godine održao u Tarčinu.

Ovakav zaključak glavni tužitelji su donijeli na osnovu prezentiranih statističkih podataka koji ukazuju da je 8 od ukupno 10 županijskih tužiteljstava uspjelo  realizirati postavljeni cilj u tijeku prvih pet mjeseci 2018. godine.

Povećanje efikasnosti i kvaliteta rada tužiteljstava u FBiH predstavlja jedan od strateških ciljeva  tužiteljskog sistema FBiH za period 2018. do 2020. godine. Pored navedenog, strateški ciljevi tužiteljskog sistema Federacije BiH su i smanjiti broj starih predmeta, te povećati transparentnost u radu tužiteljstva.

Glavnim tužiteljima ovom prilikom prezentirani su i rezultati analize kvantitativnog i kvalitativnog aspekta odnosa tužiteljstva sa javnošću za 2017. godinu. Ovo je prva analiza sačinjena primjenom modela za sistemsko i kontinuirano praćenje, te procjenu uspješnosti rada tužiteljstva u ovoj oblasti, u skladu sa „Planom monitoringa i evaluacije odnosa tužiteljstava u BiH sa javnošću“ kojeg je u listopadu prošle godine usvojilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH.

Glavni tužitelji su također razgovarali o najboljim modalitetima za praćenje rezultata u oblasti oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom. Postignuta je puna suglasnost da je praćenje rezultata u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za sva tužiteljstva, budući da borba protiv korupcije, privrednog i organiziranog kriminala može dati pune rezultate samo ako se oduzme stečena imovinska korist.

Kolegij glavnih tužitelja Federacije BiH organizira se dva puta godišnje, gdje glavni tužitelji razgovaraju o važnim pitanjima za tužiteljstva i o implementaciji postavljenih strateških ciljeva, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.