Smanjen broj korisnika usluga socijalne zaštite u BiH

U Bosni i Hercegovini je u 2021. godini registrirano 110.813 maloljetnih korisnika socijalne zaštite što je za 7,56 posto manje u odnosu na 2020. godinu i 410.405 punoljetnih korisnika što je za 3,83 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Taj podatak je naveden u publikaciji “Bosna i Hercegovina u brojevima 2022.” koju je objavila Agencija za statistiku BiH, piše vecernji.ba.

Najveći broj maloljetnih korisnika socijalne zaštite bili su iz tri kategorije: Ugroženi obiteljskom situacijom 43 posto, Osobe u stanju različitih socijalno-zaštitnih potreba 33 posto i Osobe sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju 14 posto.

Od ukupnog broja punoljetnih korisnika socijalne zaštite njih 42 posto je iz kategorije osobe koje nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje.

Kada je u pitanju zbrinjavanje maloljetnih i punoljetnih korisnika socijalne zaštite u 2021. godini, 1.112 maloljetnika je koristilo usluge smještaja u domove za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja i 2.540 usluge ustanova socijalne zaštite za invalidnu djecu i omladinu i odrasle ometene u psihofizičkom razvoju.

Prema formalnom obiteljskom zbrinjavanju djece 1.250 ih je imalo staratelje, 34 djece je usvojeno, a 435 je bilo zbrinuto u hraniteljskim obiteljima, stoji u priopćenju Agencije za statistiku BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.