Smaknut rasist koji je autom vukao crnca do smrti

44-godišnji rasist John William King pogubljen je jučer u 19.08 sati po lokalnom vremenu (2.08 sati po našem vremenu) u Teksasu.

Pogubljen je smrtonosnom injekcijom zbog jednog od najgorih zločina iz mržnje u SAD-u u zadnjih 25 godina.

King je u komori cijelo vrijeme imao zatvorene oči i odbio je pogledati u oči članove obitelji muškarca kojeg je vukao gotovo 5 kilometara po cesti, sve dok nije umro. Upitan ima li neke posljednje riječi, samo je rekao “ne”, ali je njegov odvjetnik pročitao priopćenje koje je King poslao javnosti preko njega. U kratkom priopćenju stajalo je samo: Smrtna kazna: Oni bez kapitala dobivaju kaznu.

John William King, bijelac i deklarirani rasist, osuđen je na smrtnu kaznu jer je lancem privezao Jamesa Byrda Jr.-a, koji je bio crnac, za svoj kamionet i vukao ga gotovo 5 kilometara izoliranom cestom kroz šumu u okolici Jaspera u Teksasu. Ovaj se stravični zločin iz mržnje dogodio u ranim jutarnjim satima 7. lipnja 1998. i postao je jedan od najpoznatijih u novijoj američkoj povijesti.

Utvrđeno je da je 49-godišnji Byrd bio živ barem prva tri kilometra prije nego što mu je tijelo doslovno rastrgano na komade, javlja ABC News.

King je otvoreni rasist, što potvrđuje i tetovaža koju ima na tijelu – prizor crnca s omčom oko vrata kako visi sa stabla.

On je postao četvrti zatvorenik koji je smaknut ove godine i čak treći u Teksasu.

Od početka suđenja inzistirao je na tome da je napustio svoje suoptuženike i Byrda prije njegove smrti i da nije bio prisutan kad je ovaj ubijen, rekli su njegovi odvjetnici. Njihovu žalbu već je odbio Žalbeni sud u Teksasu, prenosi Index.hr.

Osim što je rekao da nije ubojica, King je također tvrdio da ubojstvo nije bilo zločin iz mržnje, već kupoprodaja droge koja je pošla krivo između njegovih suoptuženika i Byrda.

Drugi suoptuženik, Lawrence Russel Brewer, već je osuđen na smrt 2011. Treći suoptuženik, Shawn Allen Berry, osuđen je na doživotni zatvor.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.