Službeno: Hrvatska za 10 godina izgubila skoro 400.000 stanovnika

Državni zavod za statistiku RH objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021. Prema podacima Popisa stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo 4.284.889 stanovnika.

Hrvatsku je, podsjetimo, zadesio veliki val iseljavanja nakon ulaska u EU, pogotovo 2014. i 2015. godine. U zadnjem valu iseljavanja državljani Hrvatske uglavnom su kao mjesta za novi život birali Irsku i Njemačku, prenosi Index.hr.

Prva se obratila DZS-a Lidija Brković.

Prema prvim rezultatima objavljenih na stranicama DZS-a, Hrvatska je pala na 3.888.529 milijuna stanovnika.

Popisom je obuhvaćeno područje unutar granica RH i ne odnosi se na iseljeništvo. Proveden je prema stanju na 31. kolovoza ove godine, rekla je Brković.

Prema prvim rezultatima, ukupan broj stanovnika je 3.888.529. Kućanstava ima 1.480.423. Stambenih jedinica je 2.350.444, dodala je.

Kad to usporedimo s 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9.5%, odnosno za više od 396.000 stanovnika, rekla je Brković, dodavši da je broj stambenih jedinica povećan za više od 4 %.

Po županijama najmanji pad je u Zagrebu, slijedi Dubrovačko-neretvanska pa Zadarska županija. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska, broj smanjen za više 19%, zatim je Sisačko-moslavačka županija te Brodsko posavska s padom za 17.53%, rekla je.

Što se tiče broja kućanstava, on je u RH pao za više od 5%, Najviše u Sisačko-moslavačkoj pa Vukovarsko-srijemskoj, a potom je Ličko-senjska.Najmanji pad je u Zagreb, potom Zadarskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj, rekla je Brković.

Broj stanova je povećan u gotovo svim županijama, najviše je rastao u Dubrovačko-neretvanskoj, dodala je.

U zadnjih 10 godina broj stanovnika smanjio se za 396.000, rezimirala je još jednom šefica DZ-a, pa dodala: Smanjenja broja stanovnika je posljedica kretanja stanovništva i prirodnog prirasta,prenosi Index.hr.

Ovo su prvi rezultati s popisa koji su još podložni promjenama. Konačni rezultati bit će poznati kad završi obradi podataka. Svi rezultati dostupni su na webu DZS-a, rekla je Brković.

Cjelokupni rezultati dostupni su i OVDJE.

A možete pogledati i prezentaciju s današnjeg objavljivanja popisa stanovništva u Hrvatskoj.

Prezentaciju popisa stanovništva pogledajte OVDJE

(www.jabuka.tv)25 komentara

 • Dok god cijene nekretnina nenormalno divljaju, nema od demografske promjene ništa, mladi će se sve kasnije osamostaljivati i stvarati obitelji…
  Mišljenja sam da su cijene nekretnina umjetno upravljane, a ne tržišno!

  • Država, ako išta misli po ovom pitanju učiniti, mora ograničiti cijene nekretnina i zabraniti kupovinu istih strancima i dijaspori!
   Staviti ovakav uvijet: Možeš kupiti nekretninu samo pod uvijetom da ćeš svoju obitelj iz Njemačke vratiti u Hrvatsku!

 • Kako u Hrvatskoj nema povratnika,a samo u sirokom ima? 🙂

  Moraju se ugledati na našeg gradonačelnika i davat subvencije kao on

 • Država, ako išta misli po ovom pitanju učiniti, mora ograničiti cijene nekretnina i zabraniti kupovinu istih strancima i dijaspori!
  Staviti ovakav uvijet: Možeš kupiti nekretninu samo pod uvijetom da ćeš svoju obitelj iz Njemačke vratiti u Hrvatsku!

 • RH i BiH se pljackaju vrc 30 god. Sve je to zavrsilo u dzepovima 500 tajkuna, ratnih profitera. Ti isti kupuju zemlju, nekretnine, stanove. Srednje klase nema, mladi sele i odlaze iz RH i BiH. Sve im to ne vrijedi kad nema djece i mladih obitelji. Sotona je zavladala svugdje u svijetu i ovi sto imaju milijune, milijarde njima opet malo, oni bi jos. Zato ce sve ostati pusto a ovi milioneri ce umirati pored vreca novca ali pomoci opet nema. Svima nam je 2 m pod zemljom…

  • Takve pareše i dijaspora podižu cijenu nekretnina, pa obični mladi ljudi nemaju prostora za osigurati krov nad glavom, osim ako im to roditelji nisu riješili.
   To je slučaj i u Hercegovini, a ne samo u RH.
   Društvo u kojemu cijena kvadrata prelazi visinu prosječne mjesečne neto plaće ne može imati budućnosti! (Pogledajte cijene kvadrata u Splitu, Rijeci…a plaća prosjek 6000 i kusur kuna)

 • Ovo vam je dragi moji..vrag uzeo u svoje ruke sve..a to smo 9o%zasluzili..zapitajmo se kakvi smo mi uistinu..koga to briga za drugoga..svak se od svakog otudio..i roditelj postao ditetu tezak..tog nijenprije bas bilo u ovoj mjeri..nestalo postivanja prema svakom…samo daj meni..nek ja imam..ma boli me neka stvar za druge..i eto opet sve nezadovoljno,bolesno opcenito drustvo..izumiremo i nestajemo u svojoj oholisti i bezobrastini..stari bi svit reko..nije bog macka…sve se vidi..sve se zna…ni ova bolescurina ne mjenja nas na dobro..opet smo isti..halapljivi..vazda nam malo..a na kraju svakom isto 2m..dosta..

 • Ma nije ovo ništa. Šta znači ako se smanjilo stanovništvo RH za 10%? To nije nikakva katastrofa. Katastrofa je jer se smanjilo reproduktivno stanovništvo za apsolutnih 10% od ukupnog broja stanovnika, a došlo je do povećanja broja stanovnika koji su u trećoj životnoj dobi za nekih 15%. Imamo manji broj stanovnika, ali daleko je veći problem što je struktura stanovništva takva da će u skoroj budućnosti doći do pada ispod 3 milijuna i to za nekih 10-15 godina i to se neće moći zaustaviti nikakvim mjerama. Prognoziram broj Hrvata u RH na nekih 2 milijuna, dok im se broj u BiH kreće u okrivima statističke pogreške, a koji je prisutan danas u Srbiji.

  • Upravo zbog te, koju spominjete, loše dobne strukture više nije dovoljno ni da jedna žena rađa troje djece (trenutno jedna žena u RH rađa u prosjeku 1.4 djeteta)!

 • Ovo je šamarčina nesposobnoj vlasti. Da su mjere donešene prije 15 godina, manje bi bilo iseljenih. A sad potpuno kasno za sve. I u BiH isto tako. Da se sad u 10 dana donese komplet smislenih i dobro isplaniranih mjera, odrazilo bi se tek za minimalno 5-10 godina. Ovako, ovo je jedina moguća i smislena pljuska koju je narod mogao opucati u đon-obraz nesposobnoj vlasti. I ne, nisu oni otišli služiti tuđincu, otišli su sebi podići kvalitetu života na višu razinu.

 • Ima za neke,koji su bliski partiji,mi što smo krvarili po njima nismo Hrvati i ne trebamo ni mi ni naša djeca živjeti ako ne pušemo u guzove partijaša!!
  Nije me otjerao rat ni sa srbima ni rat sa muslimanima ali je uspio HDZ,uskoro iseljavam sa suprugom i dvoje Hrvatića u sređenu zemlju i gdje ima više pravde i ljudskosti,ovdje ostaviti djecu ovoj bagri na milost i nemilost je zločin,počeli opet zazivati rat,da se njihova djeca izmaknu a da moja čuvaju njihove tržne centre,benziske crpke i zgrade….eeee nema toga,mene su zajebali i uzeli mi najbolje godine i prijatelje,mojoj djeci neće!!!
  Mi idemo,neka bude šire ovoj bagri a tko od poštenog naroda ostaje i mora ostati,neka im je Bog na pomoći.Nema ovdje nikakve budućnosti,što je bilo za pokrasti sve su popuhali i uništili.

 • sta bi sa milancetom nemaga.da koju blesavu rekne.milanovicu.deje. pupovac.sa tri lica.hahaha kakosi ustimo prijateijstvo sa dodikom.jel preko mosta.licemjeru.fukaro..nebime.nimalo cudilo dasi bijo.sa pupijem.rame uz rame na dodikovom.derneku.u banjaluci.nebi ni covica.hrvati cuvajte.milanovica i plenkija kao oci u glavi.daimse nesto desi tobi bila.velika steta.onake licnosti izgubit.aaa.pozdrav😢

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.