Slučaj Zenga trese RS: Je li Dodikov čovjek bio u Hrvatskoj vojsci?

Beskrupolozne su tvrdnje da je Zoran Novaković, načelnik Odjela za komunalne i stambene poslove i poslove prometa u Gradskoj upravi Banja Luke bio pripadnik hrvatskog Zbora narodne garde – Zengi’‘, rekao je predjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Zbog navodnog Novakovićevog ratnog staža u Hrvatskoj vojsci opozicija u RS i jedan broj boraca je zatražili su njegovu smjenu s mjesta načelnika.

Osobno sam upoznat i mogu svjedočiti da je čovjek rođen i živio u Hrvatskoj, u Sisku. Kada je dobio poziv za mobilizaciju sjeo je u automobil i pobjegao u Sloveniju iz Hrvatske. Nakon 50 i nešto dana ovi su vidjeli da ga nema, vodili ga u evidenciji jer su mislili da je tu. Nakon toga su ga isknjižili iz evidencije”, ustvrdio je Dodik i naveo da je Novaković 3,5 godine bio borac Vojske RS.

Predsjednik RS-a naveo jej kako se to ne poštuje te poziva one koji ga optužuju da prestanu lagati.

I Novaković je opovrgnuo tvrdnje da je bio pripadnik Zengi i najavio tužbe.

Nikada, nijedne minute, nisam bio ni u jednoj vojsci osim u Vojsci Republike Srpske. Sve ostalo su dezinformacije i laž“, istakao je Novaković u izjavi medijima.

No, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da je Novaković u službenoj evidenciji hrvatskih branitelja.

Uvidom u službenu evidenciju Ministarstva obrane Republike Hrvatske utvrđeno da Zoran Novaković, sin Laze, rođen 23. svibnja 1961. godine, ima priznat status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata u trajanju od 56 dana, temeljem pripadnosti postrojbi VP 3099 Sisak”, odgovoreno je iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH-a), na upit novinara Slobodana Vaskovića o ratnom putu visokog dužnosnika SNSD-a u Hrvatskoj vojsci.

Vasković, koji je odgovor objavio na svojem blogu, navodi kako Novaković ima i osobnu iskaznicu Republike Hrvatske te da je državljanin Hrvatske i da posjeduje i domovnicu.

Banjalučki novinar objavio je i podatak da Novaković do 1. travnja 1994. godine nije bio upisan u vojnu evidenciju u Republici Srpskoj. (Bljesak.info) 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.