Slučaj “blagajna”: Poslodavci ogorčeni, oglasila se i Milićević

Udruženje poslodavaca FBiH će, kako je kazao Adnan Smailbegović, predsjednik udruženja, poduzeti određene korake kako bi provjerilo je li federalna ministrica financija Jelka Milićević mogla zakonski donijeti Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH.

Ovaj pravilnik bi, kaže Smailbegović, gospodarstvo mogao oštetiti za 60-70 milijuna KM.

To je nešto što je bilo zakonska materija, nije prošlo na Parlamentu, ali je ministrica našla neku prečicu da to promijeni. Mi ćemo sada kao udruženje tražiti pravdu, da vidimo ima li uopće osnova da se kroz pravilnik regulira ta materija, i napravit ćemo pritisak na sve moguće načine da se taj pravilnik povuče i stavi izvan snage, kazao je Smailbegović za Klix.

Udruženje je, kaže, ranije imalo dogovor s pomoćnikom ministrice financija da održe sastanak o ovoj temi, na razini struke, na kojem bi se razgovaralo o mogućnosti uvođenja softverske fiskalizacije.

Bile su neke stručne dileme o tome je li moguća opcija sa softverom ili je ova s hardverom jedina moguća, međutim, oni su požurili da donesu ovaj pravilnik i mi sada samo možemo nagađati koji su razlozi za to, istaknuo je Smailbegović te pojasnio kako bi softverska fiskalizacija podrazumijevala da se ide s licenciranim softverom, gdje ne bi bilo važno koji se fiskalni uređaj koristi.

Smailbegović kaže i kako bi se to onda moglo raditi i s običnog računala, s postojećih blagajni ili čak i s mobitela, nakon čega bi se račun isprintao na aparatu. Prednost ove vrste fiskalizacije je da bi veliki trgovački centri mogli koristiti samo jedno računalo koji bi povezao sve blagajne u marketu i sve podatke.

Sada je situacija takva da se na kraju dana šalje zaključni račun Poreznoj upravi, a ovim sustavom bi to bilo regulirano na način da svaki račun odmah izravno ide u Poreznu i da svi u vrlo kratkom roku mogu provjeriti je li račun koji su dobili evidentiran u Poreznoj upravi. To bi bila znatno manja investicija u odnosu na ovu sada, dugoročnija i tehnološki naprednija. Ja bih rekao kako je ovo još jedna u nizu odluka Ministarstva financija koje idu kontra svim interesima gospodarstva, tako da nas ništa od njih više ne može iznenaditi, poručio je Smailbegović.

Savez frizera u Bosni i Hercegovini uputio je dopis federalnom premijeru, njegovim službama i ministrici financija Jelki Milićević, u kojem traže da se Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustavu po hitnom postupku povuče.

Ministrica je naredila da gospodarstvenici moraju kupiti nove uređaje, što bi dovelo do bespotrebnih izvanrednih troškova gospodarstvenicima, u našem slučaju frizerskim salonima kojima je posebno bio otežan rad u proteklom periodu zbog pandemije. Vidimo da u državama u regiji vlade pokušavaju, kako financijski tako i tehnički, pomoći svojim gospodarstvenicima i olakšati im u njihovom poslovanju prelaskom na softversku fiskalizaciju, postavljamo pitanje ministrici hoće li ona izdvojiti novac i osigurati nam nove uređaje, jer očigledno nema za cilj da unaprijedi nešto po pitanju fiskalizacije, nego da nam nametne nepotrebne troškove i nekome tko će te uređaje prodavati osigura enormnu zaradu, jer novac od prodaje fiskalnih uređaja neće puniti proračun, stoji u dopisu koji je potpisao Sanin Fazlić, predsjednik saveza.

Savez traži i apelira da se po hitnom postupku povuče pravilnik, kao i da se Parlament i premijer očituju o tome “kako je moguće da ministrica svojevoljno objavi pravilnik u Službenim novinama”. Pozvali su i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta da stane u zaštitu gospodarstvenika, posebno obrtnika koji su najviše pogođeni ovim Pravilnikom.

Oglasila se i Milićević

Nakon što su zastupnici SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u ponedjeljak zatražili od Vlade FBiH da stavi izvan snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih sustava, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla je da nije prezentirano koje su prednosti i što to znači zamjena novih sustava.

Pravilnikom se zamjenjuju stare za nove fiskalne blagajne s kojim će se, kako je rečeno, pratiti pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

Prije svega, želimo stvoriti iste uvjete za poslovanje za sve porezne obveznike. To znači da mi ne možemo kazniti ljude koji uredno posluju, prijavljuju prihod i da stvaramo mogućnost ljudima koji to ne čine, kazala je Milićević.

Kao primjer uzela je to da recimo “porezni obveznik ima u tijeku dana 150 računa i ti računi se pojedinačno ne vide u Poreznoj upravi“.

Na kraju dana prijavim samo svoj dnevni promet. U međuvremenu prije prijavljivanja tog prometa mogu stornirati pola tih računa. Umjesto da je moj prihod 500 KM ja ću ga prijaviti 250. To je toliko složena procedura provjere da je nemoguće u ovom trenutku provjeriti oko 85.000 blagajni koliko ih im u Federaciji BiH, navela je Milićević.

U novim blagajnama, odnosno novim sustavima, kaže da će postojati jedna kartica QR, što znači da će se svaki račun koji se provuče kroz fiskalnu blagajnu automatski vidjeti u Poreznoj upravi.

Ja kao kupac moći ću provjeriti taj QR kod i vidjeti je li evidentiran u Poreznoj upravi. To znači u realnom vremenu, a istovremeno znači da će Porezna uprava u uredima na svojim platformama moći pratiti tko to stalno smanjuje svoje prihode, stornira i ići će u ciljane kontrole. Ovo je na određeni način zaštita prihoda Federacije BiH jer kao građanin ako platim PDV nema ga nitko pravo zadržati u privatnim džepovima. On mora ići u one namjere u koje se skuplja. Tako da ja razumijem određene aktivnosti i nerazumijevanje, naglasila je Milićević.

Da bi pomogli gospodarstvenicima, Vlada je spremna u proračunu prepoznati dio sredstava da subvencionira troškove zamjene tih fiskalnih blagajni.

Do polovine 2022. godine zamijenit će se jedna trećina blagajni, a naredne dvije godine će ići ostale zamjene fiskalnih blagajni. Mi ćemo poduprijeti, subvencionirati i zajednički sudjelovati u zamjeni ovih fiskalnih blagajni, poručila je Milićević.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Osobno nemam nikakvu sumnju da će gospođa ministarka imati kvalitetno objašnjenje.
  Ali svejedno joj je uzalud, kada i vrapci na granama znaju da su staranački prijatelji involvirani u prodaju i servisiranje tih uređaja.

 • ne vjerujem da nema osobne koristi, ali ovo što govori za promete je istina. imaš kafić koji je krcat cijeli dan. ide tura za turom, konobari non stop u pokretu i da ne ostvari prometa da prijeđe prag da uđe u sustav PDV-a. koliko god država dere nas, toliko i mi deremo nju.
  jbg ako nećemo plaćati davanja, ne vidim kako možemo onda tražiti da se nešto i vrati.
  svi smo zavidni političarima na njihovim pozicijama, jer uvijek dernu i sebi u džep ponešto, a isto kad netko od nas, koji im laje, dođe na njihovo mjesto odmah krene raditi isto.
  takav smo narod. svak misli samo na sebe i svakome smeta kad drugi nešto ima 😀
  odnosi se na sve nacionalnosti, vjero ispovijesti i nacionalne i etničke manjine i većine u BIH 🙂 (da se pojedinci ne bi našli uvrijeđeni, svi smo isti

 • Baš će ona otkrit toplu vodu. Neka malo pogleda kako to rade druge države, naprimjer Švedska. Vjerovatno ona ima neki svoj interes u tome.

 • Opet prevara i lopovluk, talovi. Sve po dzepu gragana i poslodavaca. Netko se dosjetio jos jedne prevare. Tako nam rade godinama, zamjena osobnih, vozackih, zdravstvene, pa markice na te zdravstvene, dodaci razni na registraciju vozila, raspiratori, maske, dezifenkcijska sredsva, sad vakcine, covid pasosi. Sve ide u pravcu maltretiranja naroda. Lopovi rade sto hoce imaju svoju drzavu, svoje pravosude, policiju itd. To tocno pokazuje tajni snimak razgovora sefa OSA Mehmedagica,, osmice,, sa tuziteljicom Tadic i onom drugom Dragicom. To potvrduju izjave odbjeglog odvjetnika koji je u Puli koji precizno govori o radu policije, ose, sudova itd. Covjek pravno tocno i precizno govori, pise kako se zataskavaju ubistva i teska kaznena djela. Upire prstom u vodece kjude, osobe u institucijama pravosuda, obavjestajnih struktura itd. Radi se o odvjetniku Balijagicu na koga je pokusan i atentat u BiH…

 • Dolazi i ovoj guski kraj jer bliže se izbori. Kao ona od toga nema koristi i kao ona sažaljeva federaciju i voli je. Najprije učestvovala u nabavi neispravni respiratora dobro se okoristila sada na zalasku mandata silom gura u propast pojedine gospodarstvenike koji su i onako na klimavim nogama omogućivši sebi i uvoznicima kasa enormnu zaradu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.