Slovensku obavještajnu agenciju trese afera zbog zapošljavanja “lijepe N.H.”

Slovenska obavještajna agencija (SOVA) potvrdila je da je državnom odvjetništvu prijavila sumnju na kazneno djelo izdavanja tajnih informacija vezanih za njen rad i djelovanje.

Kako prenose slovenski mediji, riječ je o javnim objavama do kojih je u medijima došlo nakon što je središte nacionalne obavještajne agencije prije dva tjedna posjetilo više članova parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi.

Oni su u kadrovskom arhivu SOVA-e istraživali  jesu li točne neslužbene informacije o tome da je u agenciji preko veze zaposlena bivša prijateljica sadašnjeg premijera Marjana Šarca, iako za taj posao nije imala potrebne kvalifikacije, odnosno kako su se provodili natječaji za angažiranje zaposlenika u agenciji.

Kako prenose mediji, SOVA je u ponedjeljak državnom odvjetništvu podnijela prijavu zbog sumnje u izdaju zaštićenih podataka protiv više nepoznatih osoba i najmanje jedne poznate osobe. Nije isključeno da su među njima i neki od članova parlamentarnog izaslanstva koji su o posjetu sjedištu agenciju davali izjave medijima, objavili su neslužbeno slovenski mediji.

U SOVA-i je potvrđeno da su podnesene prijave zbog izvršenja više kaznenih djela iz 260. članka Kaznenog zakona, za koje se u slučaju osude može dobiti zatvorska kazna do tri godine, ali da zbog interesa daljnjih postupaka o tome ne mogu iznijeti više informacija.

Premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da slučaj prijava u SOVA-i zbog odavanja tajnih informacija ne može komentirati jer to “nije moja domena”, ali da vjeruje da se sve radi po zakonitoj proceduri.

Kako je zaposlena bivša premijerova suradnica?

Medijska afera vezana za navodne nepravilnosti kod zapošljavanja u nacionalnog obavještajnoj agenciji pojavila se nakon objave nekih medija da se u njoj kadrovi zapošljavaju preko veze i mimo regularnih natječaja te da je na taj način posao u njoj dobila i “lijepa N.H.” (Nataša Hribar), navodno nekadašnja suradnica sadašnjeg premijera Šarca, iz vremena kad on nije bio u politici nego je kao komičar i diplomirani glumac nastupao s političkim skečevima na turnejama diljem države

Opozicija u parlamentu, koja ima većinu u parlamentarnom povjerenstvu za kontrolu tajnih službi, taj je slučaj iskoristila za sumnje o načinu vođenja kadrovske politike u državnim tvrtkama i institucijama, dok su vladajuće stranke iz vlade oporbu optužile za politizaciju cijelog slučaja i ugrožavanje nacionalnih interesa.

U vodstvu SOVA-e ističu kako parlamentarno povjerenstvo po zakonu uopće nije nadležno za kontrolu politike zapošljavanja u državnim agencijama i da je to područje koje pokriva državni inspektorat, dok oporba tvrdi suprotno, pa će o toj temi, kako prenose mediji, pravorijek morati dati služba za pravne poslove u parlamentu.

(Hina) 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.