Slovenski premijer želi izgraditi drugi blok nuklearne elektrane u Krškom

Slovenski premijer Marjan Šarec danas je prigodom posjeta nuklearci Krško izjavio da se zauzima za gradnju drugog bloka u toj nuklearci kako bi Slovenija u budućnosti imala dovoljno vlastite energije.

U gradnju drugog bloka moramo uložiti sve napore jer ćemo trebati sve više električne energije, posebno želimo li biti razvojno uspješna država, kazao je Šarec na sastanku s vodstvom nuklearke.

Nuklearka Krško, nominalne snage 696 megavata koju je gradio američki Westinghouse, a počela je s radom 1981., u zajedničkom je vlasništvu Slovenije i Hrvatske kojima osigurava znatan dio nacionalne energetske bilance, a više puta je modernizirana te trenutačno ima dozvolu rada do 2043. 

Zbog nastalih promjena na području energije, Slovenija će uskoro morati odlučiti smjer razvoja na tom području. Slovenija jest “nuklearna država” jer iz nuklearke dobivamo znatan dio energije i njen izostanak bismo vrlo brzo osjetili, kazao je Šarec upozorivši da iz Krškog Slovenija dobiva trećinu struje.

Druge dvije trećine, rekao je, čine električna energija iz hidrocentrala i termocentrala, od kojih bi najveća, termocentrala TEŠ 3, zbog neekonomičnosti i ispuštanja stakleničkih plinova po planovima trebala biti zatvorena otprilike u isto vrijeme kad se završava životni vijek nuklearke Krško, dakle oko 2043.

Potrebna nam je ozbiljna energetska politika s jasno postavljenim ciljevima. Više napora moramo usmjeriti kako bismo postigli energetsku neovisnost ako ne želimo struju iz termocentrala ili drugih energetskih izvora, kazao je Šarec podsjetivši na ciljeve smanjivanja klimatskih promjena i direktive EU-a na području energetike.

Šarec je pohvalio vodstvo krške nuklearke u njenom vođenju i njenu energetsku učinkovitost rekavši da je modernizacijom i povećanjem kapaciteta otkako je počela djelovati svoju proizvodnju električne struje povećala toliko koliko bi energije proizvelo deset hidrocentrala.

Šarec je napomenuo da njegovoj vladi tek predstoji prihvaćanje nacionalnog plana energetskog razvoja u idućim desetljećima i da oko gradnje drugog bloka nuklearke Krško još nije bilo riječi među koalicijskim partnerima, ali da je Sloveniji drugi blok nuklearke svakako potreban da bi imala dovoljno struje.

O mogućoj gradnji drugog bloka nuklearke Krško u Sloveniji se raspravlja već dvadesetak godina. Bilo je i preliminarnih razgovora s potencijalnim ponuđačima opreme i kreditorima, ali su oni manje-više obustavljeni prije desetak godina, u vrijeme izbijanja financijske i ekonomske krize, jer bi novi blok u Krškom, prema procjenama, stajao četiri do pet milijarda eura.

Energetski stručnjaci koji se zalažu za gradnju drugog bloka u Krškom, kažu da bi odluku o novom bloku trebalo donijeti barem deset godina prije planiranog zatvaranja starog bloka nuklearke.

S druge strane, oni koji se protive produljenju rada sadašnje nuklearke i zalažu za obnovljive izvore energije, Sloveniji kao primjer ističu Njemačku, čija vlada do 2023. namjerava zatvoriti i preostalih sedam nuklearnih centrala koje još nije zatvorila nakon nesreće u Fukushimi, kad je napravila velik zaokret u nastojanju da nuklearna i fosilna goriva i izvore energije zamijeni zelenim, alternativnim izvorima.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.