Slovenija karantenu pri ulasku u državu smanjila na tjedan dana

Osobama koja od danas budu dolazile u Sloveniju bit će određena karantena u trajanju od sedam umjesto dosadašnjih 14 dana.

Ova ograničenja neće vrijediti za prekogranične radnike, prijevoz tereta i za tranzitne putnike koji će u istom danu napuštati prostor Slovenije, objavila je slovenska agencija STA.

Stranim državljanima koji pri prelazu granice priznaju da su zaraženi ili da imaju izražene simptome bolesti neće biti dopušten ulaz u Sloveniju, dok će se slovenski državljani u tom slučaju morati liječniku ili zatražiti hitnu medicinsku pomoć, prenosi Srna.

Lica koja budu u karanteni će na kraju boravka, odnosno sedmog dana biti testirana na virus korona. Ako je test negativan, karantena će biti ukinuta, a u slučaju pozitivnog nalaza osoba će biti zbrinuta u skladu sa smjernicama za obradu zaraženih.

Osobe koje odbiju testiranje ili im neće biti moguće uzeti bris, karantena će automatski biti produžena za još sedam dana.

Stranci koji su zaposleni u Sloveniji u karantenu će biti na adresi koja je navedena u potvrdi poslodavca, koju će morati pokazati na granici.

Mjere karantena ne odnose se na dnevne migrante i tjedne migrante na granici s Austrijom, a izuzeti su i državljani Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije koji su vlasnici ili imaju u zakupu zemljišta s obje strane granice na kojima obavljaju poljoprivredne radove.

Karantena neće važiti ni za one koji obavljaju neophodne poslove, pripadnike službi zaštite i spašavanja, policajce, vatrogasce, medicinsko osoblje i humanitarne radnike koji će morati prijeći granicu radi obavljanja svojih dužnosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.