Slovenija će papi Franji darovati košnicu punu pčela

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana pčela 20. svibnja, Slovenija će Svetoj Stolici i papi Franji darovati jednu košnicu kranjskih pčela.

Središnja proslava će se održati u Rimu u sjedištu UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Kako je na konferenciji za novinare izjavila ministrica za poljoprivredu Aleksandra Pivec, predstavnici njenog ministarstva i slovenskog pčelarskog saveza prilikom obilježavanja Dana pčela u Rimu predvidjeli su i posjet Vatikanu, a tom će prigodom papi Franji darovati pčelinjak sa slovenskim pčelama.

Trebao bi biti postavljen u vatikanskim vrtovima i biti dar Slovenije Svetoj Stolici, kazala je ministrica.

Slovenija je bila među glavnim inicijatorima proglašavanja 20. svibnja Danom pčela, kako bi se upozorilo na važnost tih kukaca za oprašivanje biljaka, a time i sigurnost hrane za čovječanstvo.

Mjesec svibanj za obilježavanje važnosti pčela u oprašivanju izabran je jer su one tada na sjevernoj Zemljinoj polutci najaktivnije i počinju se razmnožavati, a datum 20. odabran je jer se toga dana u svibnju rodio slavni slovenski pčelar Anton Janša, dvorski učitelj pčelarstva na dvoru austrijske carice Terezije i jedan od pionira u znanstvenom proučavanju tih kukaca.

Svjetski dan pčela ove se godine slavi drugi put. Slovenija planira održati više konferencija i međunarodnih događaja u Sloveniji i susjednim državama kako bi upozorila na važnost pčelarstva i zdrave hrane, a ujedno i promovirala svoj turizam i turističku ponudu.

Osim toga, vlada je donijela i višegodišnji program obilježavanja Dana pčela te zatražila od Europske komisije da poveća sredstva namijenjena očuvanju i razvoju pčelarstva u zemljama članicama.

Taj praznik ne treba obilježavati samo kroz proslave nego valja donositi i konkretne mjere na području zaštite pčela, ali i drugih divljih oprašivača u prirodi, rekla je Pivec.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.