Slobodno 19.000 mjesta: U Hrvatskoj će ovog ljeta raditi na desetke tisuća stranaca

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poslodavci u ovoj zemlji imaju oglašeno 19 tisuća slobodnih radnih mjesta, a samo je u prošlom mjesecu zahtjev za izdavanje radne dozvole podnijelo oko 4.500 stranaca.

Tek bi se ove godine zaposlenost u Hrvatskoj mogla približiti razini koja je zabilježena 2008. godine, krajem razdoblja prije ulaska u recesiju, kada je u ovoj zemlji radilo, odnosno plaćalo doprinose 1,6 milijuna građana, donosi Hina.

Ponuda radnih mjesta u pravilu je najškrtija u zimskim mjesecima, no tržište se počinje buditi već od veljače kada kreće jača potražnja za radnicima u poljoprivredi, građevini i turizmu.

Na državnoj je burzi trenutačno oglašeno oko 19 tisuća slobodnih radnih mjesta, a gužve su i na MUP-ovim odjelima za strance, gdje je tijekom siječnja primljeno oko 4.500 zahtjeva za izdavanje radnih dozvola za strance.

Najviše zahtjeva stiglo je za rad u građevinskom sektoru, oko tri tisuće, dok je za rad u turizmu pristiglo oko 700 molbi, prenosi Klix.ba.

U Hrvatskoj bi ove godine moglo raditi stotinjak tisuća stranaca. Kako je bazen radne snage u susjednim državama sve plići, iz Azije pristiže sve veći broj radnika.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Kad nasi nece da rade moras zvati traziti strance.A neka kad im se zalije za usi radit ce oni a ne tafa tefe bingo kerovi klad.Vise ih iz kladionice izlazi nego iz škole na odmoru.I musko i zensko.

  • Žalosno sta ste tajkuni uradili od dobrih hrvatskih radnika pa sad da dovodite radnike iz Azije i dajete im bolje plaće,stan i uvjete prema njihovoj kulturi i običajima
    .A naši u Irsku i dalje.

  • Platite posteno pa nece narod ici preko granice a zalosno da im toliko radne snage triba a oni nedaju stalne ugovore vec na 6 mjeseci I sta ostalu 6 gledat u nebo,anisu im toliko velike place da mogu prezivit ostal vrime dok opet pocnu radit.

    • Kolko god da im dadnes ostave u birtiji i kladionici i onda im kriv HDZ
      A samo za cigare mogu radizi kolko popuse.I normalno da ce selit.Cim odsele prestanu pušit i kockat.I ne kockaju vise.Bravo.Što prije nek sele!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.