Šljive su odlično sredstvo za smanjivanje kolesterola i jačanje kostiju

Ako svakog dana pojedete 12 šljiva, i tako dva mjeseca, znatno ćete spustiti razinu lošeg kolasterola u krvi, tvrde znanstvenici. Osim toga, ojačat ćete kosti i smanjiti rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.

Antioksidansi iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu dovesti do oksidacije kolasterola, koja znatno povećava rizik od moždanog udara ili visokog kolasterola.

Šljiva obiluje i vlaknima i zato je nezaobilazan izbor u slučaju otežanog pražnjenja i zatvora. Dihidroksi-fenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak, prenose Nezavisne novine.

Ima podataka koji ukazuju da 100 grama šljiva dnevno u razdoblju od tri mjeseca znatno poveća markere u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i tako smanje rizik od dijabetesa tipa 2. One mogu, pokazala su istraživanja, da smanje i razinu triglicerida i glukoze u krvi, a za to je zaslužan lutein. Također, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na inzulin, a pozitivno utiču i na inzulinsku osjetljivost.

Šljive su bogate i bakrom. Ovaj mineral u ljudskom organizmu odgovoran je za stvaranje vezivnih proteina tkiva – kolagena i elastina. Stoga se može reći da je šljiva važna ne samo za jačanje kostiju, već i zidova krvnih sudova, mišićnih vlakana i kože.

U ovo doba godine šljivu bi trebalo jesti svježu jer sadrži vitamine C, B6, B2, B3, K, magnezij, željezo, kalcij i čak 240 miligrama na 100 grama kalija. Kalij u šljivama ima dobar utjecaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj mineral odgovoran je da ne dođe do zgušnjavanja trombocita, proces koji je uzrok za aterosklerozu i druge bolesti srca.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.