Sljedeće godine očekuje se ukidanje roaminga na Balkanu

Regionalni sporazum o snižavanju cijena roaminga je uspješna regionalna priča, a u srpnju 2021. godine šest ekonomija zapadnog Balkana očekuje ukidanje troškova usluga roaminga.

Izjavila je to u srijedu generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacijske i komunikacijske tehnologije Zapadnog Balkana Zapadni Balkan spreman za digitalno doba.

Nazočne je podsjetila da su na današnji dan prije godinu dana počeli plaćati manje telefonske račune za raoming od kada je na snagu stupio regionalni sporazum kojim su smanjene cijene usluga roaminga u cijeloj regiji.

Promet podataka u roamingu povećan je za više od 60 posto, odlazni pozivi u roamingu za više od 140 posto.

Prema rezultatima Balkan barometra 2020. godine 35 posto građana zapadnog Balkana uštedilo je novac nakon stupanja na snagu sporazuma o snižavanju cijena roaminga.

Što se tiče digitalne sfere, istraživanje pokazuje da je korištenje interneta u porastu, sa 69 posto građana zapadnog Balkana koji ga koriste kao sredstvo komunikacije. 78 posto gospodarstvenika na Zapadnom Balkanu digitalne vještine smatra veoma važnim za poslovanje, a 55 posto njih osigurava neki oblik obuke radi unaprijeđenja digitalnih vještina svojih radnika.

Na sastanku su se okupili ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović iz Bosne i Hercegovine, ministar ekonomije i zaštite životne sredine Blerim KučiKosova, ministar za informacijsko društvo i administraciju Damjan Mančevski iz Sjeverne Makedonije, generalni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson, državni tajnik u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Milan Srzentić, zamjenica ministra za infrastrukture i energetike Dorina Cinari iz Albanije i pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski promet Irini Reljin iz Srbije kako bi razgovarali o programu digitalne transformacije za razdoblje 2021.-2024. godina kao okosnici socio-ekonomskog oporavka zapadnog Balkana te postavili temelje buduće inicijative za digitalnu transformaciju regije pod nazivom Zapadni Balkan spreman za digitalno doba koja će također biti sastavni dio konsolidiranog programa Vijeća za regionalnu suradnju za Regionalni ekonomski prostor za razdoblje 2021.-2024. godina.

Značajan investicijski paket Europske komisije, u vrijednosti od 3,3 milijarde eura, koji će biti na raspolaganju od jeseni, predstavlja zlatnu priliku za regiju, s obzirom da će ulaganja u digitalnu transformaciju biti važan dio ovog paketa, priopćeno je iz Vijeća za regionalnu suradnju.

Koliko često treba čistiti pametni telefon?

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.