Slavni dizajner Hubert de Givenchy umro u 91. godini

Jedan od najslavnijih svjetskih modnim imena, francuski dizajner i utemeljitelj modne kuće Givenchy, Hubert James Marcel Taffin de Givenchy umro je u subotu u svom domu u dobi od 91 godine, izvijestio je danas njegov partner Philippe Venet.

“U dubokoj vas boli izvješćujem da je gospodin Givenchy preminuo u snu u subotu 10. ožujka”, stoji u Venetovu priopćenju objavljenom putem modne kuće Givenchy. “Bol sa mnom dijele njegovi nećaci, nećakinje i njihova djeca.”

Grof Hubert se rodio 21. veljače 1927. godine u francuskom gradiću Beuvaisu, a od malih je nogu maštao da će jednog dana raditi za španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu.

Prve kreacije napravio je za Jacquesa Fatha, a zatim postaje asistent legendarne Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel.

Nije dugo trebalo da se talentirani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću, a mentor mu je bio upravo Balenciagu.

Snovi su postali stvarnost na nekom sasvim drugom nivou. Nezamjenjivo ime u modnom svijetu preko 50 godina prepoznale su mnoge svjetski poznate dame prošlog stoljeća, a “krpice” s njegovim potpisom nosila je i prekrasna Audrey Hepburn, koja je godinama bila njegova muza. “Odjenuo” ju je u nezaboravnu crnu haljinu u filmu “Breakfast at Tiffany’s” i postao je jedini dizajner čiju je odjeću nosila idućih desetljeća. Prijateljstvo između glumice i dizajnera započelo je kada je Audrey Hepburn ušetala 1953. godine u pariški studio Huberta de Givenchyja odlučna u namjeri da od dizajnera naruči haljine za svoj novi film “Sabrina”.

“Samo sam u njegovoj odjeći svoja”, komentirala je glumica njihovu dugogodišnju suradnju koja se nastavila do kraja njezinog života.

Givenchyjeva veza s Audrey Hepburn bila je tako duboka da je pred njenu smrt, kad je bolovala od neizlječivog oblika raka, poslao privatni zrakoplov ispunjen cvijećem, kako bi je prevezao iz Los Angelesa u Švicarsku. Ondje je i preminula, a Hubert de Givenchy prisustvovao je njenom pogrebu, piše Večernji list.

Njegova je modna kuća danas u sastavu luksuznog giganta LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) kao i marke Christian Dior, Fendi, Donna Karan, Kenzo, Guerlain, Bulgari, TAG Heuer, Dom Pérignon, te mnoge druge. Danas je marka Givenchy najpoznatija upravo po parfemima, među kojima su poznati Play, Pi, Very Irresistible, L`Interdit (napravljen za Audrey Hepburn), Xeryus, Gentleman, Monsieur de Givenchy i mnogi drugi (više od 100 parfema dosad).

(www.jabuka.tv) Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.