Slavljena prva sveta misa u obnovljenoj Franjevačkoj crkvi u Mostaru

Svetom misom zahvalnicom za sve dobročinitelje otvorena je potpuno obnovljena unutrašnjost Franjevačke crkve svetih Petra i Pavla u Mostaru.

Na večernjoj misi u subotu, fra Svetozar Kraljević se prisjetio svih dobročinitelja koji su dali svoj prilog za obnovu potpuno porušene u Domovinskom ratu Franjevačke crkve.

Tom prilikom zahvalio se blagopokojnom fra Ivanu Ševi i svim pokojnim fratrima koji su djelovali u samostanu, pišu Goranci online.

U ožujku 2021. godine završena je apsida u čijem središnjem djelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju, dok se u četiri bočna mozaika prikazuju – sveti Franjo i prve jaslice koje je napravio 1223. u Grecciu, zatim Marija i njezina rođakinja Elizabeta s desne strane, Isusovo spašavanje Adama i Eve iz Šoela, Hada tj. pakla, te Marijino Uznesenje.

Radovima od sredine svibnja do početka lipnja 2023. dovršeni su preostali mozaici. U mozaiku od 80 cm, po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od svetog Bazilija, preko svetog Grgura i svetog Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji su u mozaiku vinove loze. Ispod mozaika postavljen je Križni put rađen u bronci.

Podsjetimo, lijepu i poviješću bremenitu staru crkvu uništila je mržnja srpskih postrojbi, koje su je granatama zapalile u Domovinskome ratu (u noći 9. svibnja 1992.). Od crkve su ostali samo nagorjeli zidovi i kip Djevice Marije. Uskoro je međutim na mjestu stare crkve podignuta nova, monumenatalna i jedna je od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi, s najvišim zvonikom na našim prostorima (107m).

Unutrašnjost Franjevačke crkve ima neprocjenjivu duhovnu vrijednost.

Posveta Franjevačke crkve bit će u srijedu, 28. lipnja, na uočnicu Svetkovine svetih Petra i Pavla.

(www.jabuka.tv / Foto: goranci.blogspot.com)

17 komentara

 • Dobrocinitelj Dragan, dragi Dragan nije bio nazocan. Sto ne znaci da nece sljedece nedjelje svojom pojavom razgaliti srca vjernika u novoobnovljenoj crkvi. U nadi da ce sljedece nedjelje propustiti brojanje para u svojoj hacijendi i odluciti se duhovnoj glumi, s veseljem iscekujemo njegovu pojavu. Hvala ti unaprijed dragi nas Dragane, dragi dobrocinitelju.

 • Iskreno nisam arhitekt,dizajner ali malo previše boja ,zlata kao da je bizantska a ne katolička skromna ,mislim sve u svemu djeluje impozantnom sto se tice interijera ali malo preraskosno po mom mišljenju ,znam da ima onih koji Ce me opovrgnuti ali nije moj fach ,ali sasvim ok je ,kad vidimo kako se u Hercegovini ulaze u Crkve a narod nikad gori pogotovo partijasi ,udbasi HDZ-a ,dok u jadnu Bosnu nitko ne ulaze ni u crkve ni u Hrvate ,zive skromnije imozda iskrenije od nas Hercegovaca ❣️❣️

 • Iskreno nisam arhitekt,dizajner ali malo previše boja ,zlata kao da je bizantska a ne katolička skromna ,mislim sve u svemu djeluje impozantnom sto se tice interijera ali malo preraskosno po mom mišljenju ,znam da ima onih koji Ce me opovrgnuti ali nije moj fach ,ali sasvim ok je ,kad vidimo kako se u Hercegovini ulaze u crkve a narod nikad gori pogotovo partijasi ,udbasi HDZ-a ,dok u jadnu Bosnu nitko ne ulaze ni u crkve ni u Hrvate ,zive skromnije i mozda iskrenije od nas Hercegovaca ❣️❣️

 • O ukusima se ne raspravlja reče jedan jak um. Ispočetka mi se nije svidjelo, a sada se sve jako lijepo uklopilo i odiše posebnom duhovnošću.

 • Ova crkva je nažalost žrtva današenjeg poslijeratnog društva u kojem struka, razum, kompentencija i istina nemaju nikakvu bitnu ulogu. Upravo je ovo ogledalo naseg drustva.

 • LURD (IKA)
  31.03.2023.
  Poznati slovenski svećenik i umjetnik Marko Ivan Rupnik nedavno je diskreditiran zbog više optužbi za seksualno uznemiravanje i duhovničko zlostavljanje. Družba Isusova i Vatikan nametnuli su mu stegovne mjere, a sada se raspravlja i o Rupnikovim umjetninama.

  Rupnik je u Lurdu dobio narudžbu za izradu mozaika na temu krunice za pročelje bazilike prigodom 150. obljetnice tamošnjih marijanskih ukazanja 2008. godine. Biskup Micas istaknuo je da je Lurd mjesto gdje mnoge žrtve zlostavljanja dolaze potražiti utjehu i ozdravljenje.

  Osim samog biskupa i upravitelja svetišta, članovi radne skupine uključivat će barem jednu pogođenu osobu, stručnjaka za sakralnu umjetnost te psihoterapeuta. Odbor bi trebao raspravljati nepristrano i ne donositi ishitrene zaključke, obavijestio je biskup Micas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.