SLAVLJE KAPITULA NA ROGOŽINAMA NA ŠIROKOM BRIJEGU

Mostar, 30. studenoga 2012. (Miriam) – Kapitul na rogožinama, dan okupljanja cjelokupnog provincijskog bratstva slavi se u našoj Provinciji tradicionalno 29. studenoga i to na Širokom Brijegu. Papa Honorije III. 29. studenog 1223. bulom potvrđuje Pravilo Reda manje braće, stoga ovaj datum. A Široki Brijeg je mjesto početaka kao i mjesto mučeničke prošlosti naše Provincije, simbol hercegovačkih fratara, stoga je Kapitul na rogožinama redovito na Brijegu.

Službeni program je započeo u 10 sati u samostanskoj dvorani pozdravom gvardijana fra Sretana Ćurčića i molitvom Srednjeg časa. Bilo je nazočno 90 braće. Potom je riječ preuzeo fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita, koji je, u povodu Godine vjere, održao predavanje na temu Suvremena pitanja vjere u Bartimejevu susretu s Isusom.

Kroz prizmu Godine vjere i potrebe nove evangelizacije, predavač je govorio o iščekivanju Boga, od slijepca Bartimeja iz Evanđelja, preko Descartesa i novojekog shvaćanja, suprotstavivši na kraju Becketovog Godota i Iščekivanje Boga Simone Weil.

Nakon fra Mijinog predavanja uslijedilo je predstavljanje Šematizma Hercegovačke franjevačke provincije 2012. Prije nekoliko dana iz tiska je izišao Šematizam provincije, nakon 35 godina odnosno nakon 1977. godine.

Predstavljači ovog desetog po redu Šematizma bili su fra Ivan Sesar provincijal i fra Robert Jolić, priređivač i predsjednik Uredničkog vijeća novog Šematizma.

Provincijal je zahvalio Bogu na ovom djelu koje prikazuje život provincije u svim segmentima i jasno ocrtava trenutno stanje života i rada, kao i nedavnu prošlost, a u bitnim odrednicama i onu malo stariju.

Zahvalio je i svima koji su uložili truda da ovo kapitalno djelo ugleda svjetlo dana, a posebno fra Robertu Joliću, koji je odradio najveći dio posla u organizacijskom i autorskom smislu.

Fra Robert je iznio tijek nastanka Šematizma kroz sve faze te rekao nekoliko riječi o svakom o deset poglavlja. Novost je ovog prikaza poglavlje o Martirologiju, Odgojnim ustanovama, Nabožnim društvima…

Nakon predstavljanja Šematizma uslijedila je kratka stanka za okrjepu i prigoda za svetu ispovijed. U 12 sati slavljena je sveta Misa koju je predvodio fra Rozo Brkić, generalni pohoditelj u suslavlju s fra Ivanom, provincijalom, fra Sretanom, gvardijanom i još 66 suslavitelja. U propovijedi je fra Rozo izrazio radost zajedništva u slavlju Kapitula. Spomenuo je da je Široki Brijeg mjesto sjećanja, memorije Božjih djela u povijesti ove časne Provincije. Valja se sjećati Božjih zahvata i u teška i u dobra vremena i dozivati u pamet da je Bog bio s nama. Memorija kao Božji dar i biblijski pojam traži od nas pamćenje Božjih zahvata, ali ona uključuje i čišćenje i praštanje kao preduvjet za nadilaženje sukoba i nesporazuma i doživljavanje i djelovanje u sada i danas.

Misno slavlje uveličali su pjevanjem novaci i postulanti pod ravnanjem fra Stanka Mabića, meštra postulanata. Slavlje Kapitula koji je protekao u lijepom ozračju završilo je zajedničkim ručkom u samostanskoj blagovaonici.

(www.franjevci-siroki-brijeg.info)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.