Slavite li i vi Dan broja pi? Evo zašto je sve zanimljiv

Da, i matematička konstanta π (što je grčko slovo koje se čita pi) ima svoj dan. Obilježava se 14. ožujka (odnosno 3/14 po američkom načinu pisanja datuma), zato što su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu. Na današnji dan umro je Stephen Hawking, a prije 138 godina rođen – Albert Einstein.

Pi konstanta definirana je kao odnos opsega i promjera kruga, koji iznosi približno 3.14159. Kažemo približno jer je pi dosad izračunat u više od tri bilijuna znamenki iza decimalnog zareza.

Niz brojki nastavlja se beskonačno bez očitog ponavljanja ili obrasca. Za izračune je obično dovoljno znati nekoliko prvih brojki, dok ostale najčešće služe kao izazov onima koji se žele iskazati dobrim pamćenjem.

Na današnji dan 1879. godine rođen je i veliki fizičar Albert Einstein, zaslužan za posebnu i opću teoriju relativnosti, napredak kvantne teorije i statističke mehanike, najpoznatiji po glasovitoj jednaždbi E=mc2. ‘Ludost: raditi istu stvar iznova x puta i očekivati drukčije rezultate ‘, jedna je od njegovih poznatijih definicija, prenosi Tportal.hr.

Koliko je poznato, prva velika proslava Dana broja pi organizirana je 1988. godine u Exploratoriumu u San Franciscu (Sjedinjene Države), a priredio ju je fizičar Larry Shaw. Proslava se sastojala od hodanja u krug i čašćenja voćnim pitama.

Prije devet godina Zastupnički dom SAD-a usvojio je neobvezujuću rezoluciju koja je 14. ožujka proglasila Nacionalnim danom broja pi. Škole na taj dan drže natjecanja i rasprave, Google mu posvećuje crteže na svojoj početnoj stranici, ponekad i ponegdje ljudi jedu pite i gađaju se njima…

Neki cijeli ožujak slave kao mjesec broja pi, dok je drugima sve to skupa bezveze jer smatraju kako počast treba odati drugom broju – tau.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.