Slaven Raguž: Mnogo je sličnosti između političke situacije u BiH i one u Izraelu i Palestini

Slaven Raguž
Predsjednik Hrvatske Republikanske stranke, Slaven Raguž, govorio je o političkom seljenju izraelsko-palestinskog sukoba u BiH.

Raguž je, govoreći o sukobu na Bliskom istoku, citirao Amosa Oza.

Što se tiče trenutnog sukoba u Izraelu, citirao bih Amosa Oza koji je taj sukob nazvao “sukobom ispravnog s ispravnim”. Sigurno je da eskalacija tog sukoba politički odgovara vođama i s jedne i s druge strane, jednako kao što je istina kako je jedino dugotrajno rješenje tog sukoba, opet ću citirati Oza, “pravedan razvod braka”, gdje bi se stvorile dvije države u grubo podijeljene sukladno demografskom stvarnošću, rekao je Raguž za Bild.ba.

Problem je, smatra on, i financijski.

Naravno, to bi značilo nagodbu, ustupke s obje strane i značilo bi da bi svi oni koji desetljećima politički i financijski profitiraju od sukoba i generiranja sukoba morali naći druge izvore egzistencije, istaknuo je.

Iskorištavanje ovog sukoba u BiH za dnevnopolitičke svrhe je po njegovom mišljenju folklorističko.

Folklorističko iskorištavanje ovog sukoba u BiH isticanjem zastava Izraela i seljakanjem iste palestinske zastave po spomenicima kulture nije nimalo slučajno, jer epistemološki gledano, mnogo je sličnosti između političke situacije u BiH i one u Izraelu i Palestini, ističe predsjednik HRS-a.

Tu, dodaje on, postoje i neke sličnosti s originalnim izraelsko-palestinskim sukobom.

I kod nas imate prisilan zajednički život, konstantno sukobljavanje “ispravnog s ispravnim”, upiranje prstom jednog u drugoga licitirajući tko ima veće emocionalno, nasljedno, političko i svako drugo pravo na ovu zemlju, rekao je Raguž.

I za BiH je, dodaje Raguž, jedino dugoročno rješenje “pravedan razvod braka”.

No, dvije su stvari slične kod nas i kod njih. Prva je činjenica da je i za BiH jedino dugoročno rješenje pravedan razvod braka, odnosno administrativno uređenje koje će poštovati kulturnu i demografsku realnost ove zemlje, ocijenio je.

Postoji još jedno rješenje, smatra, ali ga političke elite ne žele implementirati u praksi.

Druga je da političke elite vrlo dobro znaju kako je to jedino rješenje, ali ga ne žele implementirati u praksi, odnosno, sami spomen istog im predstavlja uvredu, jer svi oni više nego dobro egzistiraju generirajući sukobe i konstantno hineći potragu za rješavanjem istih, zaključio je.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Slavene, dobar si, otvoren, jasan! Čuvaj se dva-tri svoja suradnika, a kada njihov ulog jos malo poraste izdat cete na prvoj krivini. Nepadaj na njihovu mutavost i kao odanost.

 • I bolje piti nego pijan biti.Mudre su to poslovice.Ovaj politicar Slaven je sjajno detektirao problem sa naša tri “mudraca”.Jadno im pleme lopovsko!

 • Slavene sve sto si kazao je istina, ali netko profitira na na BiH odnosno narodu BiH.
  Veliki je kriminal i korupcija na vrhu.Kako bi zivjeli oni u Sarajevu.Veliki se novac obrce , a toga je se tesko odreci.Cudna je i draga vlast…

 • Stvarno postoji sličnost između situacije u Izrael/Palestini i BiH. Ove age i begovi iz Šeher/Teherana su izraelski jastrebovi, mi iz Herceh Bosne smo Plasetinici. Nedostaje samo bombardiranje, iako ni od toga muslići neće odustati.

 • Potpuno nepotrebno upadaš na sklizak teren. Tvoje usporedbe BiH sa Izraelom i Palestinom kao i ranije usporedbe Hercegovine sa Sjevernom Korejom su promašene. Štošta se ima pričati o (ne)kvaliteti postojeće vlasti ali ridikulozne izjave ti nimalo ne koriste. Ako želite biti ozbiljna politička stranka onda pričaj o pravim temama. Ovako ispadaš trećerazredni igrač

 • Jebo i Izrael i Palestinu
  Bit je u razvodu
  Ako ne moze nikako moze posteno
  Npr.podjeliti auto ….prepilamo
  Podjeliti tv……prepilamo
  Podjeliti bojler…..prepilamo

  Podjeliti predsjednistvo……prepilamo
  Svu trojicu

  Nije dobro
  Dobrocinitelj citav ostaje nama

 • Nema u 21. stoljeću, u Europi, jer je BiH u Europi a ne na Bliskom Istoku, mjesta za politikantstvo koje na realne stvari gleda “epistemološki”. “Epistemološki” treba pristupiti realnim problemima korupcije i nepotizma čega ne nedostaje na svakom koraku, vladavini prava i jednakosti pred zakonom, i to prvenstveno spram realnih životnih stvari a ne nekakvih “nadepistemiolških realiteta” koje niko nikad nije vidio ni čuo, umjesto što se na silu dakle traže nekakva blisko-istočna poređenja i paralele sa sekularnom Europom, u čemu je zapravo i sva suština ove papazjanije pod vidom nekakva politikantstva – protivljenje europskome poretku, europskom racionalizamu, sekularizmu i odmaku od srednjovjekovne religiozne matrice, samo što to nije baš oportuno jasno, populistički, formulirati i izreći.

 • Dasta je samo sto su u BiH Palestinci hrvati. A velike sile podrzavaju u BiH bosnjake kao sto u ovom sukobu podrzavaju veliki Izrael. A cudna cuda bosnjaci u Palestini vide problem a u BiH , Federaciji ne vide bas to sto im tamo smeta… Hrvatski narod bi trebao ukazivatii na probleme hrvata u Federaciji koji su slicni ovim u Palestini…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.