Skupina Širokobriježana odala počast žrtvama Škabrnje

Skupina Širokobriježana zaputila se u mjesto Škabrnja kod Zadra gdje je učinjen stravičan pokolj nad hrvatskim stanovništvom prije 28 godina, kako bi odali počast svim stradalima.

Mnogi Hrvati iz Hercegovine uputili su se u ponedjeljak tradicionalno u Vukovar kako bi odali počast gradu heroju. No kako se isti dan (18. studenog 1991.) dogodio stravičan zločin nad 84 branitelja i civila u Škabrnji od strane JNA i paravojnih srpsko-četničih postrojbi i Škrabrnja je mjesto posebnog pijeteta za sve Hrvate.

Stoga su i ovi Širokobriježani, priključeni svim ostalim hrvatskim domoljubima koji su htjeli odati počast stradalim Škabrnjanima, priodnijeli tome da se ni žrtva Škabrnje ne zaboravi, nego i ove godine dostojanstveno obilježi.

Širokobriježani su stigli organizirano s autobusom, koji je osigurao Odbor za branitelje Grada Širokog Brijega.

Sa sobom su ponijeli veliki transparent na zastavi hrvatskoga naroda u BiH s nastpisom: “Kolona sjećanja – Široki Brijeg – Škabrnja.”

Širokobriježani nisu zaboravili žrtvu Škrabrnje

Redakciji portala Jabuka.tv poslali su nekoliko fotografija pa na njima pogledajte djelić ovogodišnjeg obilježavanja sjećanja na žrtve Škabrnje.

Škrabrnja je  mjesto koje je stradalo zbog izraza mržnje koja se do kraja iskazala za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku i četničke pobune u susjednim selima, kada su srpski zločinci iz susjednih sela Biljana i Zemunika Gornjeg uz pomoć JNA i srpskih paravojnih formacija iz pobunjenih područja Hrvatske, iz BiH i Srbij na desetke civilna i branitelja, a selo sravnili sa zemljom.

Za taj srpski zločinci nikad nisu odgovarali, niti su izvedeni pred sud.

A jedan od ključnih protagonista ovog zločina bio je i srpski general Ratko Mladić koji je pred Haagom odgovarao za zločine u BiH, ali za zločine u Hrvatskoj, uključujući i Škabrnju nikad nije optužen.

Molitva pred spmenikom za sve stradale

Kao važnu činjenicu, valja istaknuti da napad na selo nije bio rezultat “slučajnog odabira”, nego pomno planiran: Škabrnja je bila ispostava hrvatstva, “klin” u području koje su velikosrbi svojatali, koje im je kao hrvatsko smetalo, i kojega su kao takvog, kanili ukloniti.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.