Skupina BiH državljana zarobljena u Siriji bit će deportirana u BiH

Skupina od 24 državljana Bosne i Hercegovine do kraja ovog tjedna bit će deportirana iz Sirije u matičnu zemlju, a riječ je o ženama i djeci koji su ranije boravili na teritoriju što ga je kontrolirala teroristička organizacija Islamska država, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Takvu odluku 29. studenog donijelo je Predsjedništvo BiH, a ona se odnosi na žene, njihovu malodobnu djecu, kao i na djecu bez roditeljske skrbi koji su zarobljeni nakon vojnog poraza ekstremističkih skupina u Siriji i Iraku.

Svi oni sada borave u zarobljeničkim kampovima u uvjetima koji su u odluci Predsjedništva BiH opisano kao “vrlo teški”.

Djeca bez roditeljske skrbi koja će biti prebačena u BiH pravo na državljanstvo te zemlje imaju temeljem podrijetla njihovih roditelja ubijenih ili nestalih u sukobima u Siriji ili Iraku.

Predsjedništvo BiH svojim je zaključcima od 29. studenog, čiju je presliku objavio portal Faktor, pozvalo odgovarajuća ministarstva i druga tijela državne vlasti da poduzmu sve nužne korake kako bi se zaštitila prava ostalih bosanskohercegovačkih državljana koji su u zarobljeničkim kampovima u Siriji ili Iraku.

Prema podacima koje je ranije iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, identificirano je oko 260 državljana BiH koji tamo još borave, a od toga je oko stotinu muškaraca koji su se borili u redovima terorističkih skupina, dok su ostalo žene i djeca.

Portal Avaz navodi kako bi ubrzo nakon žena i djece u BiH trebala stići i prva skupina od devet muškaraca iz Sirije. Sve njih u BiH čekaju sudski procesi zbog sumnje da su počinili kaznena djela terorizma.

Oni su prvotno trebali biti prebačeni u BiH još početkom listopada, no već dogovorena deportacija je odgođena zbog početka turske ofenzive na područja pod nadzorom kurdskih snaga na kojima se nalaze i zarobljenički kampovi za islamističke ekstremiste.

Portal Žurnal, blizak sigurnosnim službama, tada je objavio kako su u skupini Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

U BiH se iz Sirije vraća devet ISIL-ovaca

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.