Skriveni dragulj Mostara koji vrijedi posjetiti

Bosna i Hercegovina obliluje mnogim prirodnim bogatstvima od kojih su neka poznata diljem svijeta. No, postoje i neka mjesta koja su skrivena poput bisera, a jedno od njih je i kanjon Mostarska Bijela.

Mostarska Bijela je kanjon rijeke Bijele koja se nalazi između Jablanice i Mostara. Rijeka Bijela utječe u Neretvu kod mjesta Bijela na prostoru Gornje Drežnice, a upravo je iz tog razloga kanjon dobio ime Mostarska Bijela, piše Klix.ba.

Specifičnost ovog kanjona leži u tome što formira jedinstveni krški geološki oblik. Krovni dio pećine od tla otvoren je prema površini u formi veoma uskog otvora zbog čega samo mala količina svjetlosti dopire do pećinskog riječnog toka.

Rijeka Bijela od velikog je hidrološkog i geološkog značaja. Povremeno ponire i izvire, a njen tok je netaknuto prirodno dobro.

Ovaj očaravajući kanjon najbolje je posjetiti u kasno proljeće, u periodu svibnja i lipnja, kada ima dovoljno vode. Ukoliko želite svjedočiti nevjerojatnom prizoru ovog prirodnog čuda, odnosno doći do vodopada, morat ćete proći kroz približno osamdesetak metara dugu pećinu.

Skriveni dragulj Mostara

(www.jabuka.tv | FOTO: Kemal Bećirević)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.