Školovani konobari bježe iz BiH

Prekovremeni rad, rad na crno, neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i niske plaće, razlozi su sve većeg odlaska školovanih konobara iz RS. Željko Tatić, predsjednik Udruge ugostitelja Republike Srpske, kaže da zbog uskraćivanja normalnih uslova rada konobari masovno odlaze vani, pišu Nezavisne.com.

“Ja sam vodio hotel u Puli četiri mjeseca i tamo ne dozvoljavaju da radnici provedu duže od osam sati na poslu, dok kod nas konobari duplo više rade, nisu prijavljeni, a imaju plaću 400-500 KM, što je tri puta niže nego u okruženju, i još im i te plaće kasne”, tvrdi Tatić, dodajući da radne snage ima, samo nije dovoljno plaćena.

Kako navodi, u praksi je najčešće slučaj da konobara prijave na četiri sata, na račun u banci dobiva 230 KM plaće, dok ostatak, koji je maksimalno 300 KM, dobiva na ruke. On procjenjuje da u Banja Luci ima oko tisuću kafića, a oko 30 posto radi pošteno, odnosno ispoštuju obveze prema konobarima.

“Ogroman broj konobara radi na crno ili su prijavljeni samo na četiri sata. Kako kafić čije je radno vrijeme od sedam do 24 sata može imati dva radnika koja su prijavljena na minimalac? To matematički nije moguće, ali inspekcije to često ignoriraju. I još taj radnik radi prekovremeno, što mu, naravno, nije dodatno plaćeno”, navodi Tatić.

Kaže da su nadležnima kao rješenje predlagali da poslodavci od svih obveza prvo ispune one prema radnicima, da njih prvo isplate. Smatra da će doći do toga da u ugostiteljskim objektima neće imati tko raditi do sam gazda.

Kako kaže, ovo sve utječe na kvalitetu usluge, koja na našim prostorima postaje sve lošija. Prema riječima Gorana Savanovića, predsjednika Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, ugostiteljski objekti su prepuni nestručnih radnika što se tiče školske spreme.

“Konobare i profesori, fakultetski obrazovani ljudi, bravari, gimnazijalci, najmanje je školovanih konobara”, ocjenjuje Savanović. Kaže da iz razgovora sa radnicima saznaje da najveći razlog odlaska vani školovanih konobara predstavlja rad na crno i to što su prijavljeni na manji broj sati nego što rade, zbog čega nisu kreditno sposobni. Iako bi pojedini i pristali na niske plaće, jer računaju na bakšiš, odustaju zbog drugih uslova.

“Rekli su mi da moram raditi u smjenama, a s obzirom na to da sam udana i imam dijete, ne mogu raditi do kasno, odnosno prekovremeno, tako da spadam u kategoriju ‘žena sa obavezama’, kojoj se gazde ne žele prilagoditi”, navodi B.T. iz Banjaluke.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj: