SKB Mostar: Prva primjena 3D tehnologije u operaciji u BiH

U skladu s načelima suvremene medicine u svijetu je sve više u primjeni 3D tehnologija tiskanja (printanja) pojedinih kirurških implantata (umetaka).

Stoga je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, u suradnji sa stručnjacima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji raspolažu s mogućnošću najsuvremenijega 3D printanja, oformljen tim stručnjaka Klinike za kirurgiju i Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar koji će po prvi put u BiH izvesti ovakvu složenu operaciju.

Na taj način SKB Mostar može postati regionalni centar izvrsnosti za primjenu tehnologije 3D printanja u kirurgiji glave i vrata, ako se ova suradnja uspješno nastavi.

Ova se nova tehnologija može primijeniti u slučaju kirurške opskrbe defekta lubanjske kosti. Umetak načinjen od sintetičkog materijala koji se postavlja na mjesto nastalog defekta kosti može se posve precizno oblikovati uz pomoć najsuvremenije 3D tehnologije tiskanja uz prethodnu kompjutorsku simulaciju na uređaju za CT snimanje glave, prenosi Pogled.ba.

Oblikovanje sintetičkog umetka dijela uklonjene kosti s pomoću 3D tehnologije tiskanja, metoda je koja se do sada nikad nije provela na području BiH. Ova metoda omogućava operacijsko liječenje bolesnika po načelu najsuvremenije kirurgije na svjetskoj razini.

Operateri su prof. dr. sc. Bruno Splavski sa Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek i dr. sc. Goran Lakičević sa Klinike za neurokirurgiju SKB Mostar.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.