SKB Mostar gradi novu Kliniku za dječje bolesti vrijednu 22 milijuna maraka

Nakon što je federalna Vlada odobrila realizaciju kredita iz Saudijske Arabije za zdravstvene institucije u HNŽ-u, otklonjena je posljednja prepreka za početak realizacije projekta izgradnje nove klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar.

Kako je za Večernji list rekao ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, sada su ostale samo tehničke stvari koje treba odraditi, a sve potrebne odluke su donesene.”

“Očekivalo se kako će odluke s federalne razine biti ranije donesene, ali birokracija je još jednom pokazala svoju tromost i u ovome slučaju. Federalno ministarstvo financija sada upućuje dopis državnom Ministarstvu financija koje treba potpisati sporazum s kreditorom. Ne znamo još koliko vremena treba za ovu proceduru, ali je sigurno kako bi uskoro trebali početi s realizacijom projekta izgradnje nove klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar” rekao je za Večernju list ravnatelj Kvesić.

Inače, kredit je u ukupnom iznosu od 33 milijuna maraka, a za novu kliniku za dječje bolesti SKB-a Mostar planirana su 22 milijuna maraka. Ostatak novca će biti raspoređen za projekte koje trebaju provesti bolnica u Konjicu i RMC “Safet Mujkić”.

”Mi sada pripremamo natječaj koji ćemo objaviti. Nakon što provedemo sve zakonske procedure, počinjemo s radovima. Konačno ćemo dobiti jednu suvremenu kliniku za dječje bolesti koja će odgovoriti na sve zahtjeve ove regije” zaključio je Kvesić.

Inače, radi se o veoma povoljnom kreditu koji se daje po posebnim uvjetima, a prijašnja iskustva pokazala su kako se ovako jeftin kapital ne može naći na bh. tržištu. Kada se govori o budućoj klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar, treba spomenuti kako je predviđena izgradnja zgrade neto površine 5722 m2. Zgrada je predviđena s ukupno pet etaža: suteren, prizemlje te još tri kata.

U suterenu će biti predavaonica, veća dvorana za oko 100 posjetitelja, kao i garderobe osoblja, spremišta i zajedničke djelatnosti za rad s rubljem, čistači, servis i sadržaji za uklanjanje otpada. U prizemlju će se smjestiti administrativni dio – upis pacijenata za prijem u bolnicu, sadržaji specijalističko-konzilijarnih djelatnosti i dnevna bolnica. Na prvom katu će biti stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 38 dječjih postelja i 13 postelja za majke pratilje te Uprava klinike.

Na drugom katu će biti stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 11 dječjih postelja i 4 postelje za majke pratilje, te stacionarni sadržaji dječje kirurgije s ukupno 26 dječjih postelja i 5 postelja za majke i pratnju. Treći kat imat će stacionarne sadržaje za smještaj osam kreveta neonatološkog odjela, piše Večernji list.

Osim klasičnog neonatološkog odjela, na istom katu predviđeni su sadržaji Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) za djecu dobi od jednog mjeseca do 18 godina s pet postelja i JIL za neonatologiju s ukupno 14 mjesta.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Jedan od svjetlih primjera unatoč nebrizi vlasti kako lokalne tako i državne, svaka čast dr, Kvesiću, izdigni zdravstvo iznad etničkih pitanja,

  • E,postovani dr.Kvesicu,cast izuzetcima,ali nemar,korupcija i neljubaznost i oholost,je karakteristika nasih doktora,bilo bi divno da krenu prema zapadu pa da se tako ponasaju na zapadu.Nove manje iskvarene uvezite iz Ukraine itd.Imao sam lose iskustvo sa doktotima.Strasno je kad se covik u agoniji bolesti jednakp boji doktora nemarni i korumpirani nezasitni.Sve ste pokrali nestasice svega..da li vas je strah od Bog doci ce i vama smrtna agonija.

  • Prosle godine su mi dva clana obitelji bili na lijecenju u bolnici i svi smo zadovoljni s pristupom lijecnika a sestrama pohvale jer one su ipak najvise s pacijentima.ili smo mozda mi imali srece???? A sto se tice para nitko nas nije pitao ,nasa posla,narod je kriv sto ih je naucio.lijecnik nece dopustiti gresku zbog svoje reputacije.ovo je moje iskustvo i misljenje ,uvazavam i tudje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.