Skandal: U školskoj godini 2016./2017. učenici se neće upisati u srednje škole

Uvođenje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja bez ikakve ozbiljne pripreme i tek kao dio birokratskog pritiska međunarodne zajednice izazvalo je tektonske poremećaje u obrazovanju širom zemlje. O razmjerima i posljedicama ovog svojevrsnog eksperimenta tek se očekuju ozbiljnije analize.

No, ovaj plan izazvao je i neke probleme koje će biti gotovo nemoguće riješiti zbog čega su vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji duže godina gotovo u panici i pokušavaju doći do rješenja.

Naime, devetogodišnje obrazovanje u ovoj je županiji uvedeno najkasnije od svih drugih županija i postojali su značajni otpori roditelja prema eksperimentu koji je uz obrazovne, pokazao i druge organizacijske manjkavosti.

Dvije generacije

Prije šest godina upisane su istodobno dvije generacije pučkoškolaca, kako u posljednju generaciju osmogodišnjeg, tako i u prve razrede devetogodišnjeg obrazovnog sustava. Kada je takva odluka donošena, županijske vlasti u HNŽ-u nisu uopće razmišljale o posljedicama koje će prouzročiti. U školskoj godini 2015./’16., nakon što obrazovanje okonča posljednja generacija po osmogodišnjem obrazovnom planu i programu, dogodit će se jednogodišnja pauza u srednjim školama.

S obzirom da su iste godine upisane dvije generacije pučkoškolaca, tijekom 2016./’17. godine neće postojati teorijska šansa da se upiše ijedno dijete u srednje škole jer će tada biti u devetom razredu osnovne škole. Jedini koji bi mogli u klupe srednjih škola ponovno sjesti ove školske godine, koja će biti i izborna, jeste manji broj djece koja eventualno padnu na popravnom, ili pak ako bude kandidata iz susjednih županija, prije svega Zapadnohercegovačke iz koje se svake godine u HNŽ upiše nekoliko desetaka učenika. S ovim propustom vlasti u HNŽ-u suočit će se 2020. godine i visokoškolske obrazovne institucije kojima će također pristići značajno manji broj brucoša.

Sada je praktično nemoguće bilo što napraviti jer je odluka o početku devetogodišnjeg obrazovanja za djecu koja nastavu pohađaju po hrvatskim planu i programu donesena bez ikakvog razmišljanja.

(Večernji list)

Nema komentara

  • Od kuda takav zaključak autora članka? Ako su prije šest godina upisane istovremeno dvije generacije,jedna u prvi razred osmogodišnje ,druga u prvi devetogodišnje , pa kad ovi prvi upišu prvi razred srednje ovi drugi će upisat deveti razred devetogodišnje, a naredne godine prvi srednje pa tu nema nikakva prekida.

  • Tri solucije: znaci 2005 godiste je zavrsilo prvi predskolski razred i tada je krenula generacija 2004. (Koja ima osam godina osnovne). Tako da ce i 2004. i 2005. u biti iste godine krenuti u srednju skolu,
    2. Krenule su u prvi razred istodobno sto je i logicno, i onda cemo imat generaciju za generacijom kao i do sada, ALI ocito su mozgovi u mostaru malo zeznuli, tipa 2004 je poslo regularno u 1. razred npr 2010, a onda su 2011 poslali generaciju 2005 koja ima 9 godina osnovne, e onda ovo gore stoji visemanje, jer kada se 2004. bude uupisivalo u srednju 2018, 2005. godiste ce biti tek 8. razred devetogodisnje, znaci da ima stanka ipak

  • od đavla su je i uvodili. Samo natovarili još 2 godine školovanja jadnim roditeljima. Uveli devetogodišnju u osnovnim, a na fakultetima bolonju, pa ako nisi financijski dobro potkovan ne možeš dicu ni školat. U svakom slučaju moglo se i bez ove dvije godine dodatnog školovanja.

  • Nisu bili pametni kao naša županija. Trebali su napraviti dvije generacije iste godine 1.r.osmogodišnje i 1.r.devetogodišnje. Tako trenutno u našim školama( ŽZH) postoje po dvije generacije šestaša – 6.r.osmogodišnje i 6.r.devetogodišnje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.