SKANDAL U BiH: Profesori za ocjenu tražili seks od studentica

Čitanjem optužnice i isključenjem javnosti jučer je u Općinskom sudu u Tuzli počelo suđenje dvojici profesora, optuženih da su, radeći na tuzlanskom odjelu Pravnog fakulteta iz Sarajeva imali spolne odnose sa četiri studentice u zamjenu za polaganje ispita. Prema optužnici, time su profesori Enes Durmišević i Zdravko Lučić počinili kazneno djelo spolni odnos zloporabom položaja.

Durmišević se tereti da je kao profesor iskoristio položaj ´nadređenosti´ u odnosu na tadašnju studenticu Almu Husarkić da s njim stupi u intimne odnose, a za uzvrat će joj on dati pitanja. Naime, potom su njih dvoje otišli u sobu u hotelu Tuzla i nakon ´druženja´, on joj je rekao što će je pitati na ispitu iz predmeta Državno-pravni razvitak BiH. Na ispitu joj je, nakon što je odgovorila na unaprijed dobivena pitanja, u indeks upisao prolaznu ocjenu. Zdravko Lučić je, prema optužnici, 4. listopada 2003. godine prekršio službeni položaj i iskoristio tadašnju studenticu Jelenu Hadžić-Hribar, koja je položila ispit, iako je profesor znao da nije ni pristupila polaganju. Tri godine kasnije, Lučić se u stanu studentice Alme Husarkić, osim s njom, susreo s još dvije studentice, Selmom Trokić i Šejlom Ledenko, piše Večernji list.

Njima je iz predmeta Pravna kultura upisao ocjene bez polaganja ispita. Sumnja se da je u cijelu aferu bilo upetljano više osoba. Ostalim profesorima, nekim sucima, odvjetnicima i njihovoj djeci nije se sudilo. Neki od njih u međuvremenu su i preminuli. Do sada je osuđen bio samo vozač Jasmin Mašić, ali je sud poništio presudu od godinu i pol. On je bio optužen da je kao vozač Vlade Tuzlanske županije prevozio profesore, studentice i prostitutke. U njegovu stanu su pronađena ispitna pitanja i testovi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.