Sjevernokorejski vođa prepušta dio vlasti svojoj sestri

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un navodno je, kako javljaju obavještajne službe Južne Koreje, prepustio dio ovlasti svojoj sestri Kim Yo-jong, piše CNN.

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje objavila je kako je Kim Yo-jong sada druga po zapovjednoj liniji, no da to ne znači da Kim Jong-un nije više vrhovni autoritet. On i dalje ima “apsolutnu moć”.

Kim Jong-un nije samo svojoj sestri proširio ovlasti, već su i neki drugi visoki dužnosnici vlade i vladajuće Radničke partije dobili veću vlast u okviru programa rasterećenja vrhovnog vladara. Kim Jong-un je, inače, na vlasti skoro devet godina. Južnokorejske službe tvrde kako delegiranje ovlasti nema veze s Kim Jong-unovim zdravstvenim stanjem.

Njegov režim se ovog ljeta suočava s velikim izazovima. S jedne strane, zemlja je pretrpjela velike poplave, a s druge vreba opasnost pandemije koronavirusa. Isto tako, ekonomija zemlje nije u najboljem stanju, dijelom i zbog zatvaranja granica zbog sprečavanja koronavirusa te propalih pregovora s SAD-om oko nuklearnog naoružanja

Inače, Kim Jong-un ima navodno izuzetno blizak odnos sa sestrom s kojom je 90-ih godina prošlog stoljeća pohađao školu u Švicarskoj, a danas rade zajedno, rame uz rame, u tajnama obavijenoj sjevernokorejskoj državno-partijskoj hijerarhiji. Smatra se i kako je ona najmlađa od Kimovih sedmero braće i sestara, prenosi Index.

I dok su brojni braća i sestre zapravo polubraća i polusestre, jer je Kim Jong-il imao četiri žene, Kim Yo-jong i Kim Jong-un su brat i sestra po majci.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.