Sjeverna Makedonija se sprema za nove izbore nakon neuspjeha u Bruxellesu

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev rekao je u subotu da želi prijevremene izbore kojima će pokazati volju građana nakon samita u Bruxellesu na kojem su članice Europske unije ostavile njegovu zemlju i Albaniju u čekaonici odgodivši početak otvaranja pregovora o članstvu.

Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se u četvrtak suglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a nije prošao ni prijedlog da se otvore pregovori samo s Makedonijom, jer se tomu usprotivila Francuska. Za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Prije dva dana dogodila se velika nepravda u Bruxellesu, rekao je Zaev o neuspjehu europskih lidera da se suglase o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, što su neki dužnosnici opisali kao “golemu, povijesnu pogrešku”.

Zaev želi da birači odluče o budućim koracima, rekao je te je predložio “prijevremene izbore, čim prije moguće”.

Građani će time dobiti mandat da odluče, rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju.

Zaev je rekao da je “razočaran i ljutit” i svjestan da je narod ogorčen, ali je ipak pozvao birače da podpuru nastavak puta prema članstvu u EU i da se ne vrate sukobima i podjelama iz prošlosti.

Najavio je da će službeno predložiti predsjedniku Stevi Pendarovskom prijevremene izbore na sastanku sa svim političkim liderima u nedjelju poslije podne.

EU nije ispunio obećanje, rekao je Zaev. Mi smo naše obveze odradili, postigli smo rezultate i reforme i riješili sporove s našim susjedima.

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija pristala je promijeniti ime u Sjeverna Makedonija u dogovoru sa susjednom Grčkom koja ju je optuživala za svojatanje grčkog teritorija, čime je razriješena višedesetljena blokada puta prema članstvu u NATO-u i EU.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u petak da je francuska odluka o blokadi “povijesna pogreška”.

Razočaranje su izrazili mnogi dužnosnici, među njima talijanski premijer Giuseppe Conte, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je poručio i Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da ne posustaju jer su one svoje zadaće ispunile, ali Bruxelles nije.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.