Sjeverna Koreja projektilom pogodila vlastiti grad

Sjevernokorejski projektil navodno je u travnju prošle godine pogodio vlastiti grad nekoliko minuta nakon lansiranja. Američke službe navode da se za balistički projektil srednjeg dometa Hwasong-12 isprva mislilo da se dezintegrirao, no kasnije je ustanovljeno da je zapravo pogodio grad Tokchon, oko 140 kilometara sjeverno od glavnog grada Pyongyanga. Tokchon inače ima oko 200 tisuća stanovnika.

Raketa je vjerojatno eksplodirala prilikom udarca u tlo, prouzročivši značajnu štetu na industrijskim i poljoprivrednim objektima.

Magazin Diplomat, koji je prvi prenio vijest, oslanja se na izvješće američke tajne službe, kao i satelitske snimke. Nakon lansiranja s uzletišta u Pukchangu, raketa je letjela oko 39 kilometara prema sjeveroistoku i na visini od 70 kilometara.

Motori rakete otkazali su otprilike minutu nakon lansiranja, prenosi Jutarnji.hr.

Ovakve rakete s tekućim gorivom mogu izazvati veliku eksploziju, a satelitske slike područja svjedoče o pustoši koja je ostala nakon udara. Međutim, nemoguće je potvrditi je li eksplozija izazvala i ljudske žrtve.

Izvještaji upozoravaju da bi ovakva zatajenja sjevernokorejskih raketa mogla predstavljati veliku opasnost ako bi raketa bila lansirana u smjeru Japana. Takva greška u lansiranju mogla bi biti protumačena i kao izravni napad.

Naime, Sjeverna Koreja ne izdaje upozorenja da će vršiti pokusna lansiranja, pa okolne zemlje i SAD imaju malo vremena da odluče radi li se o pokusnom lansiranju ili napadu. Također, rakete i lansirne rampe dobro su skrivene u novoizgrađenim tunelima i hangarima.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.