Sjećanje na bitku za Livno, bitku kojom je spriječeno razdvajanje Dalmacije i Hrvata u BiH – Jabuka.tv

Sjećanje na bitku za Livno, bitku kojom je spriječeno razdvajanje Dalmacije i Hrvata u BiH

Na današnji dan, 13.travnja 1992. napadom srpskih snaga na planinski prijevoj Korićinu između Livna i Glamoča započela je bitka za Livno i trajala desetak dana.

Cilj srpskog napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve. Ostvarenje ovih planova dovelo bi u vrlo tešku situaciju cijelu Dalmaciju i grad Split, a u gotovo bezizlaznu Hrvate Hercegovine i središnje Bosne koji bi se našli potpuno odsječeni od matičnog naroda prepušteni brutalnosti srpske vojske.

Uloga livanjske bojišnice u proljeće 1992. bila je od strateškog značaja jer su na tom području hrvatske snage  uspjele zaustaviti snažan napad velikosrpskih snaga te obraniti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Crta razdvajanja uspostavljena uspješnom obranom Livna u proljeće 1992. ostala je nepromijenjena sve do kraja 1994. kada je srpska vojske počela gubiti osvojena područja.

Napad JNA išao je na dva pravca, cestom Glamoč – Livno na Korićinu i iz polja od sela Dolac prema Strmici.

Napad je vodio zloglasni pukovnik Slavko Lisica.

Glavni je udar bio na Korićinu na kojoj su im oštećena dva tenka i izbačen iz stroja veći broj vojnika. Lisica prešućuje gubitke. On piše u svojoj knjizi “Komandant po potrebi” nekonkretno i po principu da uspjehe pripisuje sebi, a neuspjehe podređenim časnicima, piše Kamenjar. Na samom sektoru Korićine napad su odbili pripadnici Svehrvatske udarne bojne 4. gardijske brigade “Pauci” predvođeni Argentincem te skupina HOS-ovaca iz Dalmacije s kojima je bio i Irac Tom Crowley.

Za obranu šireg područja Livna bio je zadužen legendarni Ante Gotovina koji je 1992. bio postavljen za zapovjednika snaga HVO-a Općinskog stožera Livno.

(www.jabuka.tv | Foto: Braniteljski portal)


14 komentara

  • To je onaj Slavko Lisica kojeg su prošle godine na proslavi dana RS odlikovali posmrtno Srbi, a proslavu uveličao svojim prisustvom veliki dobročinitelj i najveći i prvi među Hrvatima, DRAGAN ČOVIĆ.
    Ko je ovdje lud, i koga taj lopov predstavlja?

  • Učeskik sam i bio sam ranjen,pokoj vječni svim braniteljima koji su život dali,a živima pozdrav gdje god bili OSTANITE DOMA

  • poz laznim braniteljima i invalidim sto uzimlju od pravi raljenika i poginulih kako nije ih stra BOGA SVEMOGUCEGA TUDA SE SUZA NEDA BRISATI

  • Neki koji nisu kalkulirali niti zugali su nas obranili jer vole svoj hrvatski narod. Pa i ovaj Irac isto voli nas narod vise nego zugatori sto žale za zlocincem titom i zlocinackom drzavom kugoslavijom. Ništa im danas ne valja jer se ne mogu riješiti kugoslavije iz duše, nekima je odgovaralo spijuniranje i eliminiranje susjeda koji bolje zaraduje, neki su zeljeli kugoslaviju jer je poželjno bilo biti ateist. ” Nosim kapu sa tri roga i borim se protiv boga” pjevali su partizani sa kapama šajkačama.

  • Točno su rekao, dezurni zugatori na svaku temu zavadaju nas narod iz ko zna kojih sebicnih interesa, i onako smo mali. Mi smo jedan narod i boli me sta god se lose dogodi u Livnu, Tomislavgradu, Kiseljaku, Odzaku, Kupresu, Zagrebu, Dubrovniku, Kninu, Vitezu, Vukovaru, Usori, Orasju, Splitu, ……….Ljudi dobre volje pomozite koliko god mozete pustite zugatore, oni su nesretnici koji iako sve imaju stalno im nesto ne valja a kako neke dobro poznajem nisam čula od njih ni jednu recenicu protiv Kugoslavije ali im stalno kriv netko koga je sada narod izabrao, sta god naprave, onda dobro znamo tko su ti ljudi. Ne obazirite se na njih. Volimo i postujmo prvenstveno svoj narod i pomozimo ako mozemo bilo kome a i drugiim narodima ništa loše ne mislimo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.