Sjajna vijest za hrvatski nogomet

Solidan učinak naših klubova u Europi i debakl Škota podignuo je Hrvatsku na 21. mjesto. Od sljedeće sezone svi hrvatski klubovi startaju iz 2. pretkola kvalifikacija za Europsku ligu, te naravno, za Ligu prvaka.

Iz Nyona smo uglavnom naučili na loše vijesti. Ponajviše na financijske kazne za naše klubove, tako da je svaka dobra vijest – pravo malo čudo. No, i to se dogodi. Kao recimo ovaj četvrtak, kada je iz UEFA-e stigla vijest da hrvatski klubovi više neće morati u 1. pretkolo Europske lige.

Naime, Hrvatska je skočila za jedno mjesto u narednoj sezoni eurokupova, tako da se sada nalazi na 21. mjestu u Europi. Ta pozicija i dalje donosi četiri mjesta u europskim natjecanjima (jedno u Ligi prvaka, tri u Europskoj ligi), ali i ono važnije: dakle, pomak od jednog mjesta donosi promjenu za trećeplasirani klub iz našeg prvenstva koji će s natjecanjem započeti u 2. kolu kvalifikacija za Europsku ligu.

Isto tako treba biti iskren i reći da je taj poguranac stigao zbog solidnog učinka naših klubova (posebice Dinama koji je donio 60% bodova nacionalnog koeficijenta), ali i debakla Škotske koja se samo strmoglavila s 18. na 26. mjesto.

Kada bi Hrvatska skočila još šest stepenica (15. mjesto), onda bi dobila još jednog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali o tome ne treba niti sanjati. Za taj pothvat, žetvu bodova u narednu sezonu-dvije bi trebali imati svi hrvatski predstavnici…

(www.jabuka.tv)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.