Sjajna atmosfera na Raštikijadi u Grudama, raštiku pripremala i simpatična obitelj iz Japana

U četvrtak se u Agroturizmu Marića gaj u Ružićima pored Gruda održao jedan od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini, Raštikijada 2019.

Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja, a tako je bilo i ove godine gdje je su ljubitelji raštike uživali u degustaciji ovog zelenog povrća pripremljenog na različite načine.

Na Raštikijadi 2019. natjjecalo se 30 ekipa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, a od ove godine  i jedna simpatična ekipa iz Japana za najbolja tradicionalna i inovativna jela od raštike.

Prezadovoljni smo razvojom situacije. Ovo nam je već 7. Raštikajada, iz godine u godinu bilo je sve više natjecatelja i posjtetitelja. Došli smo već ove godine do 30 ekipa iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. A čak smo ove godine imali jednu ekipu, što se kaže “preko bare”, iz Japana, kazao je Toni Marić, vlasnik  Agroturisma Marića Gaj i hotela Kiwi za portal Jabuka.tv.

Marić se nada da će imati i budućnosti različitih načina pripreme raštike na ovoj manifestaciji.

Raštikijada 2019. ponudila je tradicionalni i inovativni način pripreme raštike

Već drugu godinu za redom imamo ocijenjivanje osim tog tradiconalnog načina spravljanja raštike i inovatnog spremanja raštike. U što ulaze hladna i topla predjela, gotova jela na malo drugačiji način. Pa smo uveli dvije kategorije: Tradicionalna hercegovačka raštika i Inovatni način kuhanja raštike. Naravno drago nam je što imamo dosta natjecatelja iz cijele Hercegovine s tradicionalnim načinom pripreme raštike, ali ciljamo na to da imamo i što više inovatnih modernijih jela od raštike koje je možda lakše približiti široj publici.

Raštika je neka namirnica koja je “otjerala” generacije i generacije Hercegovaca od kuće.

Ona je bila jedina povrtna kultura koja je mogla izdržati te jake ljetne suše i zimske mrazeve i hladnoću pa ljudi nisu imali što drugo za jesti. Ali ispostavilo se prema posljednim istraživanjima da je jako bogata mineralima, kalcijom i drugima. A proglašena je jednom od 10 najzdravijih namirnica na svijetu, kazao je Marić u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Posjetitelji su degustirali raštiku pripremljenu na inovativan način

Dva tročlana žirija ocjenjivala su svako jelo posebno po unaprijed određenim kriterijima ocjenama od 5 – 10, a jelo koje je imalo najveći zbroj bodova u svim kategorijama je proglašenom pobjednikom.

Za najveći međunarodni doprinos manifestaciji priznanje je uručeno ekipi Mario i prijatelji, a za najbolji štand proglašen je Agroturizam Konavle koji je za posjtitelje pripremao tradicionalne specijalitete Konavola i dubrovačkog kraja.

A kao najšarmatnija ekipa proglašena je upravo ekipa simpatične obitelji iz Japana.

Japanci su na inovativan način pripremali raštiku i oduševili posjetitelje

Dodijeljene su nagrade za 1., 2., i 3. mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka jela od raštike te za najbolje predjelo, glavno jelo, desert i napitak u kategoriji inovativna jela od raštike.

A najbolju raštiku pripremljenu na tradicionalni način ove godine imala je ekipa “Hotela Brotnjo”.

Pored raštike za odličnu kulinarsku ponudu potrudile su se ekipe izvan kategorija: Udruga prijatelji goričan koja će prezentirati kulinarske specijalitete Međimurja, Udruga prvenstvo svijeta i okolnih sela iz Belog Manastira priprema svim posjetiteljima šarana na rašljama, grah u ćupovima i čvarke.Pored navedenih ekipa i Agroturizma Marića Gaj za sve posjetitelje pripremio je i raštiku izvan kategorije, te najbolje Hercegovačke uštipke i roštilj.

Bogat kulinarski izbor od drugih štandova

Za zabavni dio pobrinula su se tri tamburaška sastava: TS Zlatne Strune, TS Stare Note i TS ERO.

A veliko oduševljenje među posjetiteljima bilo je kada su se na glavnoj pozornici pojavile legendarne Dream Team Babe iz Ljubuškog ali drugi i hercegovački gangaši.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.