Širokobriježankama Grand Prix za visoku razinu pjevačke i izvođačke kvalitete

Širokobriješka glazbena škola, koja je prošle godine obilježila 40 godina postojanja i uspješnoga djelovanja, niže nove uspjehe. Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg potvrdio je kvalitetu na nedavnome međunarodnom zborskom natjecanju u Tuzli. Širokobriježanke su pod vodstvom profesorice Marije Čolak sudjelovale u natjecanju u B kategoriji koju je činili zborovi i ansambli iz BiH i regije, piše Večernji list BiH.

glazba01_nnn_bih_010616Inače, na Prvom međunarodnom zborskom prvenstvu LegeArtis Tuzla, održanom od 27. do 29. svibnja, bilo je 20 prijavljenih, nastupilo je 17 zborova u tri kategorije. U A kategoriji – dječji zborovi nastupila su četiri zbora, u B kategoriji – vokalni ansambli nastupilo je sedam zborova i u C kategoriji – mješoviti zborovi šest zborova. Na međunarodnome natjecanju održanom u Tuzli nastupilo je ukupno oko 600 natjecatelja iz BiH, Slovenije i Srbije. Stručni ocjenjivački sud u kojem su bili istaknuti dirigenti i skladatelji iz BiH, RH, Srbije i Makedonije u sastavu: Rešad Arnautović, profesor na Akademiji u Sarajevu, profesor Zapro Zaprov iz Makadonije, Robert Homen, koji je diplomirao dirigiranje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, i Miloš Trajković iz Beograda, dodijelio je širokobriješkom Djevojačkom zboru Glazbene škole, uspješne škole na čijem je čelu dugi niz godina ravnateljica Tonćika Kolobarić, najviše ocjene i time su djevojke izborile prvu nagradu i pravo nastupa u završnici u borbi za Grand Prix.

Završnica kategorije koju su izborile djevojke iz zbora Glazbene škole Široki Brijeg održana je istoga dana natjecanja u Tuzli u večernjim satima gdje se Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg natjecao sa ženskim zborom Chorus cadenza iz Sarajeva i muškim zborom Fra Nenad Dujić, također iz Sarajeva. U natpjevavanju u kojem su ta tri zbora ponovno izvodila po dvije skladbe, širokobriješki Djevojački zbor Glazbene škole ponovno je osvojio najviše ocjene od žirija i zasluženo dobio Grand Prix natjecanja.

glazba044nnn_bih_010616

Puno nam znači ova pobjeda i nagrada koju smo osvojili u jakoj konkurenciji, a to pokazuje da imamo vrhunsku kvalitetu koju Glazbena škola u Širokome Brijegu njeguje više od 40 godina, rekli su širokobriješki glazbenici nakon međunarodnoga natjecanja u Tuzli prezadovoljni svojim uspjehom. Djevojački zbor Glazbene škole iz Širokoga Brijega, uzrast osnovna i srednja škola, koji je na Međunarodnome zborskom natjecanju održanome u Tuzli nastupio u B kategoriji, a čija je voditeljica Marija Čolak i korepetitorica Anita Milićević, izvodili su djela G. P. Palestrine “Deposuit potentes”, F. B. Mendelsohna “Veni Domine”, F. Lučića “5 međimurskih pjesama”, koje je obradio V. Žganec te J. Miroševića”Plavi vjetar”. Natjecanje je održano u dva dijela. U prvom dijelu nastupalo je 7 zborova, i tu je Djevojački zbor osvojio najviše bodova i time prvo mjesto. Nakon toga, tri najbolja zbora su ušla u “natpjevavanje” tj. svojevrsno finale, u borbu za Grand Prix prvenstva. Na radost i ponos svih, članice širokobriješkoga Djevojačkog zbora dale su sve od sebe i uspjele potvrditi da su najbolje u svojoj kategoriji.

glazba10_nnn_bih_010616

Osvojile su Grand Prix Prvog međunarodnog zborskog prvenstva u Tuzli. Ocjenjivački sud se uz dodijeljene nagrade pohvalno izjasnio o visokoj razini pjevačke i izvođačke kvalitete, posebice pohvalivši izvedbu “5 međimurskih pjesama”. Na pripremama za putovanje u Tuzlu, Djevojačkom zboru Glazbene škole Široki Brijeg spremno je pomogao gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, kao i Udruga prijatelja Glazbene škole Široki Brijeg, “Unitrade” Ljubuški. – U Tuzlu su nas pratili i predstavnici roditelja, Ivana i Tihomir Vukšić, i bili nam velika pomoć i potpora. U Tuzli nas je dočekao i konzul Republike Hrvatske u Tuzli, Ivan Bandić, koji je s oduševljenjem slušao nastup djevojaka. Ovom prilikom im svima zahvaljujemo, istaknula je uz ostalo ravnateljica širokobriješke Glazbene škole Tonćika Kolobarić.

Glazbena škola u Širokom Brijegu ima tradiciju dugu više od 40 godina. Kroz to vrijeme škola je po mnogim regionalnim natjecanjima osvajala vrijedne nagrade i tako gradila ime ove glazbene ustanove, pa je ona danas uistinu ‘brand’ na ovim našim prostorima. Kako nekad, tako i danas, u ovoj školi se radi punim kapacitetom. Vrijedni i marljivi profesori sa svojim učenicima i dalje na najbolji mogući način, kako u BiH, tako i diljem regije, promoviraju i Glazbenu školu, ali i grad. Škola je već odavno postala ponos Širokog Brijega.

(Večernji list)8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.