Širokobriježanka Karolina Marušić otvorila izložbu “Pejzaži” u Žepču

U organizaciji HKD Napredak podružnica Žepče u subotu 26. listopada u KŠC Don Bosco Žepče otvorena je izložba slika pod nazivom “Pejzaži” autorice Karoline Marušić. Svi zainteresirani koji nisu nazočili otvorenju izložbe istu mogu razgledati sve do 9. studenog 2019. godine.

Nepretenciozan naziv izložbe “Pejzaži” slikarice Karoline Marušić predstavlja nam isto takav ciklus koji je nastajao tijekom zadnjih dviju godina studija slikarstva na širokobriješkoj likovnoj akademiji. Pejzaž kao motiv kojim je bila zaokupljena bio je polazište njezinog istraživačkog duha, razvijala ga je spontano i kroz istraživačku igru oblika i boja, nepretenciozno i s lakoćom.

Pejzaž, priroda, stabla… oblici su kojima se “igrala” u različitim kompozicijama i kombiniranim slikarskim tehnikama na raznovrsnim podlogama od finog slikarskog platna do jute i ljepenki različitih dimenzija. U ovom raznolikom opusu vidljiva je njezina želja za analitičkim promatranjem punoće i ljepote pejzaža u kojem je odrastala, šume u kojoj je svakodnevno šetala, mirisa i boja kojima je bila okružena.

Karolina Marušić

Vidljiv je odmak od mimetizma i subjektivan odnos prema motivu kroz eksperimentiranje formom i kompozicijom, koloritom, traženjem oku nevidljivoga, ili onoga što je iza stvari, duha prirode.

Dobar slikar u svojoj je nutrini pun likova (Albrecht DürWer).

Karolina Marušić rođena je 1965. godine u Mostaru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru smjer slikarstvo u klasi prof. dr. art Dragane Nuić Vučković.  Živi i umjetnički stvara u Širokom Brijegu.

Član je ULUBiH-a, Udruge likovnih umjetnika EN FACE i DHLU u FBIH. Imala je sedam samostalnih izložbi: Gradska galerija Tomislavgrad, galerija Gorica Grude, Muzej grada Kaštela i Kninski muzej, Knin, Franjevačka galerija Široki Brijeg, Kulturni centar UDAS Banja Luka i Galerija dvora Trakošćan, Hrvatska. Sudjelovala je na više žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu kao i na brojnim međunarodnim kolonijama.

Jedan od izložbenih radova

Od javnih djela autorica je ilustracije za omot knjige “Neke je pjesme najbolje odšutjeti” autorice Blanke Kraljević kao i likovnih priloga za istu, prenosi službena stranica HKD

Autorica je likovnog rješenja poštanske marke “Međunarodni dan obitelji”, 2018. Hrvatske pošte d. d. Mostar.

Nagrade:

  • Pohvalnica međunarodne izložbe minijatura 2016. – Moslovački Štrk; Popovača (Hrvatska)
  • Pohvalnica za rad na slikarskom odjelu na akademskoj 2016./2017. od ALU Široki Brijeg
  • Pohvalnica za izvanredan uspjeh u akademskoj 2016./2017. godini na ALU Sveučilišta u Mostaru od predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića , te nagrada
  • Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke FBIH kao najbolji student AlU Široki Brijeg za 2017./2018.

(www.jabuka.tv/FOTO: HKD Napredak i Radio Žepče)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.