Širokobriježanka Jadranka Bošnjak na čelu Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH i HBŽ

U Širokom Brijegu upriličeno je potpisivanje sporazuma o osnivanju zajedničkoga međužupanijskoga Zavoda za odgoj i obrazovanje. Sporazum su potpisali ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Ružica Mikulić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije (HBŽ) Petar Galić.

Područni ured u Livnu

Privremenom ravnateljicom Zavoda za odgoj i obrazovanje imenovana je Jadranka Bošnjak iz Širokoga Brijega, zamjenica ravnateljice je dr. sc. Danijela Kuna iz Kupresa. Sporazumom je imenovano i privremeno Upravno vijeće kojim će predsjedati prof. Mijo Tokić iz Tomislavgrada. Sjedište Zavoda je u Širokom Brijegu, dok će se područni odjel nalaziti u Livnu, piše Večernji list.

Sukladno potpisanom sporazumu, također je ostavljena mogućnost i ostalim županijama i općinama koje imaju isključive nadležnosti u obrazovanju koristiti usluge novouspostavljenoga Zavoda. Značaj osnivanja ove ustanove je velik ako se zna da već dugi niz godina ne postoji institucija koja se sustavno bavi poboljšanjem kvalitete obrazovanja i svakako će dobro doći kako djelatnicima tako i resornim ministarstvima obrazovanja, naveli su u priopćenju nakon potpisivanja ovoga dokumenta o uspostavi zajedničkoga Zavoda za obrazovanje.

Sljedeći koraci Zavoda za odgoj i obrazovanje vezani su uz donošenje pravnih akata na temelju kojih će se regulirati rad i ustroj Zavoda. 
Kroz djelovanje Zavoda doći će do kvalitetnije izrade nastavnih planova i programa, obrazovnih standarda, utvrđivanja metodologije poučavanja i učenja, pružanja stručno-pedagoške pomoći odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima, obavljanja stručnoga pedagoškoga nadzora, provođenja stručnih ispita i drugih poslova za odgoj i obrazovanje u skladu sa zakonom.

Pokušavaju osporiti

HBŽ je donošenjem odluke o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje iskazao potrebu osnivanja ove institucije te je ponudio i ostalim županijama te općinama u FBiH pristupiti osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje. Ponuda je bila upućena Unsko-sanskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Spremnost pristupanju osnivanja Zavoda za odgoj i obrazovanje iskazala je samo Županija Zapadnohercegovačka. Bošnjačke stranke nastoje osporiti utemeljenje zavoda.

(www.jabuka.tv)


168 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.