Širokobriježanka ispred kuće našla poskoka

Širokobriježanka Manuela Ćavar nemalo se iznenadila kada je u blizini svoje kuće u nedjelju, u Knešpolju naletjela na poskoka.

Kako je za portal Jabuka.tv izjavila, mačka je uhvatila te ubila najopasniju europsku zmiju.

Inače, poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz obitelji ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azija.

Inače, ugriz poskoka za ljude može biti smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.

Otrov se pretežno sastoji od hemotoksičnih tvari, koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Njegov snažan otrov može ubiti manje kralješnjake u roku od nekoliko sekundi.

Za čovjeka je smrtna doza u prosjeku 25 – 40 mg ovisno o dobi, zdravlju i mjestu ugriza. Snaga njegovoga otrova čak je jača i od nekih kobri kod kojih je smrtna doza u prosjeku 30 – 50 mg.

Prvi simptomi trovanja su bol i/ili oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja 2 – 3 minute nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1 cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj: