Širokobriježanin uzgaja gljive shiitake

Svrstava se u ljekovite jestive gljive, potječe s azijskog kontinenta gdje prirodno raste u šumama. Na istoku se stoljećima upotrebljava za ishranu, ali i kao lijek, a u skorije vrijeme shiitake gljiva sve je popularnija i u državama Zapada. Ima velike nutritivne i medicinske vrijednosti.

Stručnjak iz oblasti uzgoja gljiva prof. dr. Nezir Tanović naglašava da gljiva shiitake sadrži dosta minerala (kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij), mnoštvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna. Smanjuje kolesterol u krvi (15 posto za sedam dana), povećava otpornost na viruse, a njezin ekstrakt ima anitikancerogeno djelovanje.

U izjavi za Fenu prof. Tanović podsjeća da se ta vrsta gljive može uzgajati na drvenim oblicama različitih šumskih vrsta (hrastu, bukvi, brezi, pitomom kestenu i topoli). Taj način proizvodnje je ekstenzivan i traje šest i više mjeseci s manjim prinosima.

– Proizvodnja u namjenskim objektima, izuzetno je profitabilna i može poslužiti kao model samozapošljavanja. Impresioniran sam interesom za oblast gljivarstva kod nas i vjerujem u progres te oblasti – kazao je prof. Tanović.

Naglašava raznovrsnost i bogatstvo gljiva i drugih šumskih proizvoda na području BiH, te precizira da tradicija u sakupljanju i plasman gljiva na ino i domaće tržište tu oblast favorizira zbog privrednog, zdravstvenog, socijalnog i ekološkog aspekta.

Emilij Mikulić iz Širokog Brijega uzgojem gljive shiitake počeo se baviti prije tri godine. Na tu ideju došao je nakon što se uvjerio u pozitivne efekte u liječenju maligne bolesti jednog od članova njegove obitelji, koji je po preporuci onkologa koristio kapsule na bazi gljive shiitake.

– Zabilježeno je poboljšanje općeg stanja prilikom primjene kemoterapije i zračenja te poboljšanje krvne slike. Tad sam počeo da prikupljam informacije o toj gljivi, kao i o cjelokupnom procesu uzgoja – priča Mikulić.

Precizira da je proizvodnja zahtjevna, traži dosta truda, volje i želje zbog čega je teško dobiti konačni proizvod. U početku je, kaže, nailazio na neuspjehe jer samo jedan krivi korak dovodi do propadanja cijelog procesa, a to se vidi tek na kraju kad se očekuje prinos gljiva.

– Međutim, vremenom sam svladao tehniku i danas imam registriran obrt pod nazivom “Fungivita” te polako uspijevam doći do željenih rezultata – naglasio je.

Sam proces proizvodnje gljive shiitake odvija se u nekoliko etapa i to priprema piljevine – supstrata, sterilizacija i cijepljenje vreća micelijem, proces prorastanja te „šokiranje” i berba gljiva.

Precizira da proces prorastanja supstrata ima tri faze (fazu inkubacije, sazrijevanja i plodonošenja). Svaka od navedenih faza zahtijeva određene uvjete odnosno različite stupnjeve temperature u prostoriji, vlažnosti i svjetlo, a u slučaju da se ne ispoštuje jedan od navedenih uvjeta izostat će i urod.

Posebna pažnja se obraća na sami proces sterilizacije supstrata jer u protivnom dolazi do „zaraze” sa zelenom plijesni i propadanja vreća. Pri cijepljenju se koristi zaštitna odjeća (mantil, rukavice, maska) jer je to najosjetljiviji dio proizvodnje i zahtijeva poštivanje određenih pravila o sterilizaciji.

Sve prostorije se redovito moraju čistiti da bi se spriječio prodor nametnika, a cjelokupni proces od sadnje pa do ubiranja ploda traje oko tri mjeseca.

– Proizvodnja se odvija na biobazi što znači da isključivo koristimo provjerene sastojke – naglašava Mikulić.

Obrt “Fungivita” realiziran je kao obiteljski posao u Širokom Brijegu. Ističu da zasad imaju jednog kooperanta kojemu dostavljaju gotove brikete uoči branja, a oni dalje nastavljaju branje gljiva i plasman na tržište.

– Naši proizvodi mogu se naći u sušenom i svježem stanju u većim trgovinama na području BiH, a planiramo plasirati med sa shiitake gljivom. Konačni cilj nam je da uskoro radimo kapsuliranje aktivnih supstanci gljive shiitake i plasman na šire tržište s posebnim osvrtom na njenu ljekovitu osobinu – kazao je Mikulić.

Šansu za progres u oblasti sakupljanja i proizvodnje gljiva, kao modela samozapošljavanja prepoznalo je Udruženje građana “Nešto više” iz Mostara serijom predavanja o sakupljanju, proizvodnji i preradi gljiva u okviru projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.