Širokobriježanin među najuspješnijim prosvjetarima u BiH

Global Teacher Prize naziv je godišnje, milijun dolara vrijedne nagrade koju Zaklada Varkey dodjeljuje učiteljima koji daju izniman doprinos ovoj plemenitoj profesiji.

Nominacije učitelja, koji ispunjavaju zadane kriterije, otvorene su za svjetsku javnost, a njihovo vrednovanje provodi Global Teacher Prize Academy – obrazovni stručnjaci, tehnološki poduzetnici, ugledni znanstvenici… Cilj ove svojevrsne Nobelove nagrade za poučavanje je prepoznati i promovirati profesionalce među prosvjetarima, koji svaki dan proveden sa svojim učenicima pretvaraju u čarobnu pustolovinu učenja i otkrivanja.

Njezina inačica u BiH nosi naziv Nagrada za inovativne nastavnike, a već sedmu godinu zaredom odabir najuspješnijih nastavničkih praksi u državi provodi Centar za obrazovne inicijative Step by Step.

U najužem krugu nominiranih prosvjetara se ove godine našao i školski knjižničar Prve osnovne škole Široki Brijeg Miro Naletilić.

Moja nominirana praksa ”Želimo knjižnicu za 5!” utemeljena je na nakani da školska knjižnica postane pristupačna svima, a ponajprije učenicima s teškoćama u razvoju, koji su savjest cjelokupne naše zajednice. Stoga sam okupio učenički Čitateljski klub, čiji sam kreativni potencijal usmjerio na stvaranje ilustrirane, istinite priče o njihovoj ljupkoj vršnjakinji s iznimno otežanim kretanjem.

Čitateljski klub Prve osnovne škole Široki Brijeg

Plod udruženog inovativnog rada je originalna slikovnica znakovita naslova ”Mala Iva u carstvu štiva”, a sva sredstva prikupljena njezinom prodajom po simboličnoj cijeni poslužila su za kupnju brojnih, još zabavnijih književnih naslova.

K tome, dosad skučenu školsku knjižnicu s kata postupno izmještamo u prizemlje kako bi u lijepoj književnosti mogli uživati i učenici našeg odjela s teškoćama u razvoju, čime kanimo inkluzivnost u nastavi podići na jednu puno višu razinu, izjavi je za portal Jabuka.tv Miro Naletilić za, koji je prezadovoljan podrškom ravnatelja i suradnjom s ostalim djelatnicima širokobriješke Prve osnovne škole pri realizaciji nemalog broja njihovih inovativnih projekata, poput također nagrađivanog Naškog kviza ”Rič po rič”.

Nadodao je da se najljepše stvari u životu događaju spontano i iz ljubavi prema plemenitom pozivu, a priznanja su tek putokaz da valja ustrajati u nastojanju da se nastavni proces učini što zanimljivijim mladim učeničkim ”TikTok generacijama”.

Na svečanoj državnoj ceremoniji Nagrada za inovativne nastavnike, koja će ove godine biti upriličena u srijedu, 18. siječnja u, 16:30 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, sudjeluje po pet odgojno-obrazovnih praksi u pet kategorija, a svi možete glasovati OVDJE upisujući svoju e-mail adresu te odabirući jednu od ponuđenih praksi.

(www.jabuka.tv)