Širokobriježanin i Mostarac na popisu od jedanaest udbaša koje traži Njemačka

Poruka da Njemačka priprema EU-uhidbeni nalog protiv jedanaest hrvatskih državljana, nekadašnjih službenika Udbe, hrvatskoj strani priopćeno je tijekom posjeta Predsjednika Gaucka, navodi Hrvatski list.

Prilikom nedavnog posjeta njemačkog Predsjednika Joachima Gaucka hrvatskoj strani priopćeno je da Berlin priprema EU – uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika Udbe, zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata te da je njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima uvjet ratifikacije konačnog pristupnog ugovora o pristupu Hrvatske EU, doznaje Hrvatski list iz ‘kuloara Ureda Predsjednika Ive Josipovića’.

Na tom popisu, navodno, nalaze se Udbini službenici koji su prvenstveno sudjelovali u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića pored Munchena u srpnju 1983. godine.

Kako piše Hrvatski list, na navedenom popisu su Goran Ljubičić (bivši službenik zagrebačke Udbe) koji je vodio neposrednu obradu nad Đurekovićem, njegovom pretpostavljenom Miši Deveriću, tadašnji šef zagrebačke Udbe Franjo Vugrinc, kao i šef Drugog odjela u republičkoj centrali u Zagrebu Josip Perković te tadašnji šef cjelokupne hrvatske Udbe Zdravko Mustač.

Nadalje Deverića, Perkovića i Mustača njemačko pravosuđe tereti i za sudjelovanje i u drugim likvidacijama ili pokušajima likvidacija hrvatskih emigranata. Deverića zbog sudjelovanja u likvidaciji Đure Zagajskog 1983. u Munchenu, Perkovića zbog priprema likvidacije Stipe Bilandžića 1977. u Kolnu te Mustača zbog trostrkog ubojstva 1967. u Munchenu (ubijeni su Mile Rukavina, Krešimir Tolj i Vid Maričić).

Također, prema informacijama Hrvatskog lista, među traženima su navodno i Branko Bradvica i Tomislav Mičić, dvojica bivših emigranata koji se sumnjiče za nezakonito miješanje u istražne postupke u Njemačkoj (pritisci na svjedoke i slično).

Širokobriježanin, Mostarac i Sarajlija na popisu udbaša koje traži Njemačka

Njemačke vlasti traže i trojicu bivših udbaša hrvatskih državljana koji navodno žive na području BiH. Radi se o Ivanu Lasiću u Širokom Brijegu, Dragi Čolaku u Mostaru i Tomislavu Kokoru u Sarajevu. Tjeralica za Lasićem raspisana je zbog njegova sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, za Čolakom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ante Đapića 1989. u Nürnbergu i Kokorom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ilije Vučića 1976. u Stuttgartu.

Vukušić: Izneseni navodi mi izgledaju logično

Za kometar ovoga članka zamolili smo obavještajnog analitičara Božu Vukušića, autora više knjiga o djelovanju represivnog policijsko-obavještajnog aparata SFRJ protiv hrvatskih domoljuba u inozemstvu i jednog od važnijih svjedoka njemačkog pravosuđa u navedenim istražnim predmetima.

– Naravno, nemam i ne mogu imati konkretne podatke protiv kojih se sve hrvatskih državljana spremaju EU-uhidbeni nalozi u Njemačkoj, ali izneseni navodi izgledaju mi logičnim.

Međutim, u slučaju dvojice spomenutih bivših hrvatskih emigranata, navodno bliskih Josipu Perkoviću, situacija bi mogla biti znatno složenija, jer su navodno sudjelovali u pripremi likvidacije jedne osobe koju su optužili za ubojicu Brune Bušića kako bi zametnuli trag od stvarnih ubojica, ali o tome ne želim špekulirati. Također, imam neke informacije da njemačke vlasti intenzivno istražuju još jednog hrvatskog državljana koji je u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića imao motel u Münchenu, u kojem su navodno ‘na crno’ noćili Đurekovićeve ubojice. Taj je navodno inače bio upleten u razne druge kriminalne radnje pa je, inscenirajući požare nad nekretnima u svome vlasništvu, i neka njemačka osiguranja oštetio za milijunske svote. Njihova predaja njemačkim pravosudnim vlastima mogla bi pomoći istraživanju i konačnom utvđivanju istine o tim raznim dubiozama, pa i prozvanima osobno ako nemaju veze s optužbama. Ako slučajno imaju, to je druga stvar i njihov problem – rekao je za Dnevno Vukušić.

O Perkoviću smo pisali još ljetos

Podsjećamo, naš portal je još u kolovozu pisao o slučaju Josipa Perkovića kada je s portala Bavarske policije maknuta tjerlica za njim, navodno na intervenciju Vesne Pusić. Tada je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo našem novinaru decidirano rekao da je tjeralica za njegovim klijentom ukinuta. Dodao je da ne može stoposto tvrditi zbog čega ali da ‘vjeruje da je to učinjeno zato što je Vinko Sindičić kod javnog bilježnika ovjerio izjavu kojom povlači raniji iskaz kojim je teretio Perkovića za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića’.

Za razliku od Nobila Vukušić je još tada ustvrdio da ne vjeruje da je tjeralica ukinuta već pretpostavlja da se ona ‘trenutno po formi i sadržaju prilagođava EU-uhidbenom nalogu koji u Hrvatskoj stupa na snagu s danom ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013., kada više neće biti međunarodnih tjeralica u dosadašnjem obliku za hrvatskim državljanima koji su kazneno djelo počinili u nekoj od država EU te utočište pronašli u Republici Hrvatskoj’.

 Gauck je u pozvao Hrvate na ‘aktivnije suočavanje s prošlošću’

Na pitanje portala Dnevno.hr mogu li potvrditi navode Hrvatskog lista da Njemačka priprema uhidbene naloge za 11 hrvatskih državljana, u njemačkom  veleposlanstvu u  Zagrebu  rekli su da ‘nemaju komentara’. Podsjetili su tek na izjave  njemačkog  predsjednika Joachima Gaucka tijekom posjeta Zagrebu  kada je pozvao Hrvatsku ‘na aktivnije suočavanje s prošlošću’. ‘Nacija se gubi ako se razmišlja o vlastitoj krivnji’, rekao je Gauck u Zagrebu, kako je prenio  njemački list Hamburger Abendblatt.   Utjecajni Die Welt  u vezi s tim dodao  je da, prema Gauckovoj filozofiji, države postaju ili jesu tek onda odrasle, kad se samokritično suoče s vlastitom, pa i bolnom prošlošću. S obzirom na činjenicu da njemački predsjednik ima samo protokolarnu funkciju, te po tome ima manje ovlasti od hrvatskog predsjednika, malo je vjerojatno da je Gauck tijekom razgovora s hrvatskim predsjednikom Josipovićem govorio o uhidbenim naloizima i  konkretnim imenima osoba koje su na meti njemačkog pravosuđa. Prema međunarodnim protokolima takve teme između dviju država rješavaju se na nižim, operativnim razinama. Što se tiče uvjetovanja hrvatskog ulaska u EU 1. srpnja i ratifikacije pristupnog ugovora njemačka vlada je u rujnu prošle godine poslala prijedlog ratifikacije u parlament, tako da je taj proces u tijeku. Berlin je najavio kako će ugovor ratificirati (ili neće) nakon zadnjeg financijskog izvješća o Hrvatskoj, koji je najavljen za ožujak ove godine.

(www.jabuka.tv)

46 komentara

 • Ma Njemačka je država a ne naši sve im oprostili i sad zatvorili ured za istrazivanje zločina,nažalost u hercegovini ih nećemo nikad uhvatiti i suditi starim udbašima samo se nadajmo da će za njih biti pravde na onom svijetu…

 • udba nam je sudba izgleda oni su kao i rak , neizlječivi slučajevi u hrvatskoj su više manje stalno na vlasti djeca komunističkih i partiznskih zločinaca , a narod stalno puši i pada na njihova lažna obećanja i prodavanje magle, e moj narode kud ideš.

 • kao analiticar svih ovih dogadanja zadnjih 30g,mogu iznijeti cinjenice da su osnovni uzroci u ove 2 decenije sto su hrvatski narod doveli u depresivno i apaticno stanje upravo sto su vodstvo hrvata preuzeli stari komunisticki kadar,kos,udba itd.zakon o lustraciji ce sve promjenit,osmjeh na licima postenioh gradana ce se vratit .zasto se danas u javnim poduzecima vidaju djeca ciji su roditelji znacajnu ulogu imali u skj.zar to nije pljuska u lice postenim ljudima.pitam se u kojem pravcu ide nacionalna politika hrvatskog naroda sa starim komunistickim kadrom.

 • alternativa ti omču napravi ja ću je stegnuti.I ti si vjerojatno došao iz Njemačke za blagdane pa bi nama ovamo solio pamet.Meni kao DDR-ako znaš što je to i odlikovanom (više puta)vojniku oni ne smetaju njih će BOG ;nagraditi; ići će sa FAUSTOM

 • Stanko Čolak veliki udbin šef načelnik II uprave SDS-a , Čolak Drago, takodjer udbaš, ali nižepozicioniran, ujedno i brat Stanka Čolaka. Ivan Lasić-Gorankić šef Saveznog SDS-a. 19.03.1934
  Mjesto rođenja: Uzarići, općina Š. Brijeg
  Državljanstvo: Bosna i Hercegovina
  također veliki udbaš.Tjeralica za Lasićem raspisana je zbog njegova sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, za Čolakom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ante Đapića 1989. u Nurnbergu…
  Za informaciju koja može omogućiti uhićenje okrivljenih i privođenje u Njemačku vlasti su spremne platiti 5000 eura za osobe: Ivan Lasić,Stanko Čolak i Drago Čolak

 • Ja, skoro prosjak, duh slobode širim,
  Pa ma i nemo na svom grobu svijeću,
  Ja neću, neću, neću da se smirim.
  Ko svježi vjetar u sparinu pirim,
  A kada umor svlada duše lijene,
  Na otpor trubim ja, trubač sa Seine!

 • cesto se pitam,za vrijeme rata 1993g,desavali su se cudne stvari,nap.izvjesni gospodin.S.V. je zlocinca gorankica lasic i. odvezao autom i svezao ga naravno i zlostavljao fizicki,nakon par dana Tuta ga je oslobodio i pustio.zasto?Zatim jedan zlocin isto sa uzarica nedo lasic,je ubio svoju zenu naravno nikad nije slucaj rjesen i motiv otkriven.zasto?
  Iz jos mnogih slucajeva se moze konstatirat da je u sirokom b. jaka stara udba i ljudi iz sjene koji su u sup-u djelovali i imaju podzemno iskustvo.pitam se kad ce se svi ovi i mnogi drudi motivirani zlocini sa porukama rjesit.

 • gorankić je udbaš ,javna tajna i egzekutor ,ubijao Hrvate ,emigrante ,po bijelome svjetu ,ne može proći neokrznut ,to je zločinac ,a vi što ga branite ili sam sebe braniš ,jadan si

 • podastrijeti sve dosjee svih političara i onih koji obavljaju policjske,sudske,ministarske dužnosti itd,itd.normalno je da je netko bio zaposlen u bivšoj yugi i da je netko bio na nekom položaju, izgleda da sada ovi veliki hrvati svi pričaju kako u yugi su svi bili proganjani a 90% ih bili obični lopovi kao što su i sada ali izgleda legalno kako nam je postavljeno društvo

 • za ovog iznad nisu svi hrvati bili u yugi lopovi ,naprotiv još je bio pošten puk koji se držao starih narodnih poštenih običaja te nastojao preživjeti u datim okolnostima tek dolaskom komunističke vlasti nastaje korupcija to je svakom poznato .Vi tvrdite da je normalno bilo progonit susjeda ,poznanika sumještanina,samo zbog toga što se izjašnjavao kao hrvat ,oprostite ali to nije normalno to je bio jedan zločinački sustav i ko se njemu priključio nije normalan,,nanosit drugom zlo je neljudski i neznam kako da nazovem te ljude,možete zamislit kad vam vašu posteljinu koju vam je žena oprala pa izvjesila na žicu oboje u crveno asocirajuć na krv vašu i tako iz dana u dan živite u strahu od pogibelji svoje obitelji jedan od čina te organizacije nije pajdo to normalno

 • za jkb-nisam komentirajući baš izričito mislio na objavljeni tekst već na sveopće razmišljanje datih komentara,lustracija je izostala koja je mogla razrješiti neke dileme u hrvatskom puku,a sa vašim komentarom se slažem

 • U vrijeme crvenih,kad bi vidio samo vozilo milicija bilo bi ti dovoljno,oji su strah imali nasi hrvati.To su takvavremena bila da se covik sam sebe bojao ako bi javno rekao da voli hrvatsku,pa kolko se nasi sugradana otudilo od boga i crkve zbog milicije i SKJ,cak su se mnoi i zaboravili krtit,pricestit,krizmat i sad zamislite bas takvi su u ovom apaticnom drustvu isplivali na povrsinu.Mi hrvati smo za ozbiljnije psihijatrije,onaj sto tetukao,ponizavao,provodio represiiju nad citavim obiteljima mi za nih pozitivno pricama i sutimo,cak i glasujemoza njih.Crkva nije podvukla crtu i rekla oprosti ti nisi nama dozvolio da ti kucu blagosivam sad nas tribate,to je velika greska sto upravo pojedini svecenici stite bivseobiteji koji nazalost iz sjene i dalje unistavaju pojedine ljude i obitelji.
  Lustracija se mora desit pa i u crkvi jer ce se mnoge dileme rijesit pozitivno bar za one postene sugradane.

  • Nisam znao da su se otuđili zbog straha, to mi je nešto novo. Istina je da su se otuđili zbog lagodnijeg života. I nije to baš tako bilo strašno, pola Širokog je surađivalo s UDBOM, pa ne znam koga je to bilo strah. Da ne bilo nesporazuma evo vam link, pa tražite svoje susjede. Pazite da ne nađete sebe među izrodom.

   http://www.klub-povratnika.com.hr/

 • LIJEPO OD JABUKE STO JE OVO OBJAVILA,NEKOG MI VOLILI ILI NE VOLILI,NA PRAGU JE ,MNOGI CE SE IZNENADITI ,ZLIKOVCI CE ODGOVARAT.OD OTIMANJA MALODOBNE DJECE, UBOJSTAVA,PAKIRANJA I NAMJESTANJA LAZNI OPTUZNICA ITD,

 • I ja se zelim pridruzit svim onim koji su ovaj clanak pokrenuli!,jer jedino preko portala se mozemo oglasit i dat svoje misljenje!Pisani mediji su pod cenzurom,posebno vecernji list,drug jozo pavkovic sve filtrira i radi po strom receptu svojih partijskih drugova .
  Vidite prateci sva desavanja zadnjih 20g uocavam da su mnogi zlocini ciljano zataskavani,ali isto su sve u policiji i tuziteljstvu poredali stari SKJ kadar koji ciljano zataskavaju kriminal,ubojstava.otmice,pljacke banaka,montiraju postenim ljudima procese da bih ih diskreditirali,ali javno mjenje suti,ne postoje udruge za borbu protiv stari okorjelih udbasa,zaposljavaju djecu po javnim institucijama od bivsih milicionera,tuzitelja tako da mogu beskonacno mnoge slozene a i jednostavne sudske procese zataskavat.

 • Treba ih podsjecat na sva zla sto su cinili ,sto je s onima sto su cinili zlo u rukavicama ista bagra kao i ova poznata i napisana .

 • Svi ste pomalo u pravu a pomalo
  niste Spomenuti udbasi su bili opasniji od gacana jer su imali rod i
  poznanstvo te lako vrbovali ljide
  profi-ubojice zasto se nekaju

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.