Širokobriježanin će biti sudac Ustavnog suda BiH

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović prokomentirao je pitanje izbora suca Ustavnog suda BiH kazavši kako vjeruje da će Zastupnički dom Parlamenta FBiH vrlo brzo imenovati hrvatskog predstavnika Marina Vukoju.

Na pitanje novinara da prokomentira protivljenje dijela sarajevske odnosno bošnjačke javnosti izboru Širokobriježanina Marina Vukoje za ustavnog suca naspram Sanele Gorušanović Butigan, Čović objašnjava kako je i prethodni sudac bio predstavnik Hrvata te da je potrebno održati ravnomjeran omjer Srba, Hrvata i Bošnjaka u Ustavnom sudu.

Tko je do sad bio u Ustavnom sudu? Koga mijenja ovaj član sada? Mato Tadić je bio. Tko je on? Hrvat. Imali ste ranije dva Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina i tri suca međunarodne zajednice u Ustavnom sudu i to treba ostati tako, kaže Čović.

Osim toga, istaknuo je kako vjeruje da će vrlo brzo Širokobriježanin Vukoja biti izabran u Zastupničkom domu FBiH, koje treba potvrditi imenovanje ustavnog suca.

Ja sam siguran da će zastupnici u Parlamentu FBiH vrlo brzo imenovati gospodina Vukoju, profesionalca, državnog službenika koji je svoj rad izložio javnosti u zadnjih nekoliko saziva i kojeg je birao između ostalog i SDA da bi bio tajnik u parlamentu. Tako da rasprava i pokušaji spinanja od onih koji su evidentno gubitnici vlasti ne želim komentirati. Očekujem da vrlo brzo Ustavni sud bude popunjen, rekao je.

Objašnjava da će ubrzo isteći mandati i drugim sucima Ustavnog suda te da će biti zamijenjeni za one koji dolaze iz istog naroda.

U sljedećim godinama ćemo vrlo brzo zamijeniti i jednog bošnjačkog pa drugog bošnjačkog člana suda pa još jednog Hrvata, iako se tako ustavno ne zovu, oni dolaze iz FBiH, rekao je.

Izbor Marina Vukoje najavio je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kada je kazao da će glasovati za prvorangiranog kandidata, a što je upravo Vukoja, piše Klix.ba

Podsjećamo, favoritkinja dijela političkog Sarajeva za ovu poziciju je gore navedena Sanela Gorušanović Butigan koja je inače bliska rođakinja Farisa Vehabovića, suca Europskog suda za ljudska prava.

(www.jabuka.tv)

21 komentar

  • Lijepo je to da taj Mario Vukoja nije partijas partije partizana Tudmana HDZ a …sve se odluke svode na politiku …izaberite sudce koji nisu ni u jednoj stranci ako takvih ima koji Ce donosi realne odluke ,nepravda vlada velika zato jer nema postenog pravosuda ,nema lustracije dan danas nam sude partijasi i komunjare ….to je problem bez postenog pravosuda nema ni drzave ….dovedite mlade sudce zatso da ne ali koji nisu politicari ili clanovi partije mora biti takvih jer ovako ispada smiješno jako ,nepravda ,ne postuje se nista ni covjek ni zivotinje nazalost,skolstvo degradirano,pravde nema , infrastruktura nikakva,svakom se dale diplome,uzas …

  • Marin Vukoja je diplomirani pravnik i radio je kao tajnik u ŽZH, a poslije kao tajnik u Zastupničkom domu, Nema doduše dana iskustva u realnom sektoru niti zna strane jezike, ali ima završenu HDZ akademiju što ga doduše ne čini akademikom poput šefa mu Gage. Govori li ovo o kapacitetu partije HDZ koja vrvi “stručnjacima” za ustavno pravo ili govori o hadeze kadrovima koji će prihvatiti sve što im partija stavlja na raspolaganje poput “dobrih starih” komunističkih vremena, ne znam. Znam da će mnogi u Širokom Brijegu piti kavu sa sudijom Ustavnog suda.

  • Za Brda. Nemojte više blejat i ostanite u brdima tu je Vama mjesto. Pustite ljude da kulturno razmjenjuju mišljenja. Pozd. Svima živi i zdravi bili.

  • Za Brda. Nemojte više blejat i ostanite u brdima tu je Vama mjesto. Pustite ljude da kulturno razmjenjuju mišljenja. Pozd. Svima živi i zdravi bili.

  • Ovo je isto tko da pošalješ u operacione salu umjesto kirurga farmaceuta…. Mislim da bi u ovom slucaju trebao biti prioritet poznavanja kaznenog prava i iščitavanja presuda. A Marin na zalost nikad nije radio niti u općinskom Sudu. Biti tajnik ili ti sekretar znaci samo da si vjeran partiji i poslušan. Nista drugo…! Ali SDA je radio iste i gore stvari. A oni se kao bune. U ovoj drzavi je sve trulo i korumpirano…

  • Najgori su ovi koji Marina uopće ne poznaju niti njegovo pravno znanje ali odmah av, av, av. Pa kako vam više ne dosadi. Ne znam Marina ali Marine sve čestitke, potrudi se braniti hrvatske interese. Sretno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.