Širokobriješki “simbol života i postojanosti” zasjao rozom bojom

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu u noći s ponedjeljka na utorak zasjala je rozom bojom u sklopu akcije koju organizira Udruga “Narcis” Široki Brijeg.

Akcija u Širokom Brijegu održana je u sklopu šire akcije osvjetljavanja znamenitosti diljem BiH i Europe, a s ciljem obilježavanja početka mjeseca listopada, koji je mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Udruga “Narcis” ovu je akciju organizirala u suradnji s drugim sličnim udrugama koje djeluju u BiH, a osnovna ideja bila je označiti početak mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, koji je jako bitan za sve žene.

Ovo je prvi put u Županiji Zapadnohercegovačkoj da je jedan objekt osvijetljen rozom bojom ovim povodom.

Moja ideja od početka je bila da to bude širokobriješka crkva, jer mislim da je ona simbol života Širokog Brijega, ne samo u vjerskom smislu nego i puno više. Za mene je ona simbol i postojanosti i prkosa i svih drugih vrijednosti na Brijegu, istaknula je u izjavi Radica Lasić, predsjednica Udruge “Narcis”.

Kako je dodala u izjavi, predsjednica ove Udruge naišla je na razumijevanje širokobriješkog gvardijana i svih franjevaca u Franjevačkom samostanu, što je odraz općenitog napretka i porasta prepoznatljivosti ove Udruge u 14-godišnjoj povijesti djelovanja.

Širokobriješka crkva u rozoj boji – za mene je to put na Mjesec. Noćima već ne spavam od sreće, zadovoljstva i ponosa, zadovoljno je dodala Radica Lasić, ističući da je ovo nešto najljepše što je mogla doživjeti u 14 godina rada u Udruzi.

Inače, iako je Udruga “Narcis” osnovana u Širokom Brijegu, ona okuplja žene u cijeloj Županiji Zapadnohercegovačkoj.  Udruga je osnovana zbog psihološke pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke, a posebno vrijedan vid djelatnosti ove udruge su predavanja koja drže po srednjim školama u cijeloj županiji, čime dopiru do žena, upoznaju ih s bolešću, načinima otkrivanja i njezinim posljedicama.

(www.jabuka.tv)