Širokobriješki Hering i azerbajdžanski Azvirt grade vijadukte preko rijeke Bosne kod Vranduka – Jabuka.tv

Širokobriješki Hering i azerbajdžanski Azvirt grade vijadukte preko rijeke Bosne kod Vranduka

Dok se iščekuje 25. studenog i otvorenje Zeničke obilaznice dužine 11 kilometara, radovi na izgradnji Koridora 5C intenzivirani su i kod Vranduka gdje se grade tuneli i vijadukti.

Trasa autoceste poddionica Vranduk – Ponirak je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca.

Ukupna dužina ove dionice prema projektu iznosi 5,3 kilometra, a na trasi se grade mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2 koji se izvode tehnologijom konzolne gradnje i tunel Vranduk te tri manja vijadukta. Specifičnost trase je tlocrtno i visinski razdvojen lijevi i desni kolnik autoceste zbog činjenice da se autocesta proteže kroz veoma strme padine.

Autocesta se nalazi u većem dijelu u zasjeku, zbog čega je isprojektiran značajan broj visokih potpornih zidova koji će se raditi tehnologijom armirane zemlje.

Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila ovu dionicu, a prema posljednjim informacijama na dva sektora su završeni geodetski radovi, a u tijeku su radovi na gradnji vijadukta i mostova koji će spajati desnu i lijevu obalu rijeke Bosne.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru 5C dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Vranduk – Ponirak, potpisan je 15. svibnja 2019. godine, a izvođač radova je konzorcij Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Hering d.d. Široki Brijeg (BiH).

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak je 76.592.799 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

Radovi su počeli 19. kolovoza prošle godine, a rok za završetak radova je 24 mjeseca.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.